(ВИДЕО) Дуално образовање будућност школства у Србији

Dualno obrazovanje

Данас је у Сомбору у Великој скупштинској сали зграде Жуаније, одржана промоција Националног модела дуалног образовања и оквира квалификација у Републици Србији.

Од септембра 2019/2020. школске године, у Србији је почео да се примењује Закон о дуалном образовању, те је данашња презентација послужила да сви заинтересовани ученици и професори добију релевантне информације о предностима, искуствима као и примерима добре праксе када је примена овог закона у питању.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)

Помоћница министра просвете науке и технолошког развоја, Габријела Грујић, рекла је да министарство у сарадњи са Привредном комором Србије програм дуалног обраузовања реализује са преко 150 школа, а да практичну наставу ђаци реализују у преко 900 компанија на територији целе Србије.

„Ми се налазимо у 21. веку, где, када нудимо осигурање квалитета младим људима, када они треба да сагледају и да сазнају да њихово знање вреди, сигурно је много активније и много сврсисходније када компаније отворе своја врата, када млади имају прилику да сагледају савремено технолошко окружење, да процес учења кроз рад буде усклађен плановима и програмима, да стандарди квалификација буду усклађени са савременим образовањем и да млади, кад заврше жељени ниво формалног образовања, буду одмах и упошљиви“, рекла је Грујић.

Град Сомбор је увек подржавао новитете када је образовање у питању, те је здушно подржао Закон о дуалном образовању, а како је нагласила заменица градоначелника Љиљана Тица, сомборске школе имају велики потенцијал на том пољу:

„Мислим да у Сомбору постоји велики потенцијал и могућност да се то реализује, јер имамо доста школа које исказују потребу за тим. Сматрамо да је то на добробит наших ученика, који ће након завршене средње школе бити способнији, у смислу примењивог знања, јер ће излазити са много више практичног знања, што је сам циљ дуалног образовања“ рекла је заменица градоначелника Сомбора.

На данашњој промоцији о дуалном образовању говорили су представници Средње техничке школе, Средње економске школе и Средње пољопривредно – прехрамбене школе, у којима се спроводи дуално образовање, а учешће су узели Ии представници Регионалне привредне коморе, као и представници компанија код којих се реализује учење кроз рад.

Данашња промоција дуалног образовања одржана је у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије