(ВИДЕО) Одржане треће „Дечије традиционалне игре“ у Апатину

Skakanje u džakovima

Данас су на теренима фудбалског клуба „Младост“ у Апатину отворене треће по реду „Дечије традиционалне игре“. На овом такмичењу учествовали су ученици од првог до четвртог разреда ОШ „Жарко Зрењанин“ из Апатина и два одељења Основне школе „Киш Ференц“ из Свилојева.

„Једна смо од већих школа у Србији и једина која негује ову врсту игара. То су наравн игре које су играли некада наши претци и на овај начин ћемо их сачувати од заборава.Оно што је лепо што се деца стварно радо одазову и учитељице радо учествују у оваквим пројектима“, рекла је директорка ОШ „Жарко Зрењанин“ из Апатина, Сања Шијан.
Укупно 26 тимова сачињених од дечака и девојчица надметало се у традиционалним народним дисциплинама- скоком у вис из места, скоком у даљ из места, трци на штулама, трци у џаковима, трчању по брвну, претезању штапа, бацању камена с рамена и екипном надвлачењу конопа.
Циљ овог такмичења је да, поред одржавања традиције старих игара, деца упознају свет природе резервата „Горњег Подунавља“, па су и имена екипа инспирисана бројним птичијим врстама овог подручија:
„Традиционалне игре заправо повезујемо са нашом пројектном наставом. Прве игре су биле изучавање животиња Горњег Подунавља, друге игре су биле проучавање биљки, а ове године су у питању птице Горњег Подунавља.Свака екипа носи име једне врсте птице Горњег Подунавља и они су се током претходних месеци бавили проучавањем како те птице живе, где им је станште, чиме се хране, како се размножавају и у оквиру тога имали смо и две радионице“, истакла је Снежана Панковић, један од организатора ове манифестације.
Дечије традиционалне игре су отворили заменик председнице општине Апатин Радован Ђукић и дректорка ОШ Жарко Зрењанин Сања Шијан.

Видео можете погледати ОВДЕ.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: