Временска прогноза за октобар: Први јесењи месец, ипак, доноси михољско лето – али до када

Vreme oktobar

Почетак октобра доноси нам разведравање и нагло отопљење, као увод у продужено михољско лето које се прогнозира у наредним данима.

Овај октобар, судећи према тренутним подацима, биће за нијансу топлији од просека, а падавине ће бити у оквирима вишегодишњих граница.

„То значи да ће дневне температуре, минимална и максимална, бити за скоро 1 степен изнад просека“, каже уредница временске прогнозе на Еуронеwс Србија и метеоролог Милена Лазаревић.

Додаје и да ће средња јутарња температура бити у интервалу од 5 до 9 степени.

На планинама ће температура, током ноћних и јутарњих сати, бити тек пар степени изнад нуле, односно око 2-3 степена Целзијуса.

Максимална температура до 19 степени

Када је реч о максималној температури, њена средња вредност на територији целе Србије биће око 18-19 степени.

„Пољопривредници би током овог месеца требало да очекују просечну количину кише, а умерено влажан октобар је пред нама. Очекујемо да, током овог месеца, у Србији у просеку падне 40 литара/м2“, каже Лазаревић.
Када је реч о просторној расподели падавина, прогнозе су да ће Војводина добити нешто више падавина од остатка земље.

„Важно је знати да, када је у питању месечна прогноза, она подразумева вероватноћу да ће се неки догађај остварити, тако да би је ипак требало узети са малом дозом резерве. Прецизније податке, наравно, можемо добити од дневне прогнозе, зато је важно пратити сваког дана временске извештаје“, закључује Лазаревић.

Прогноза за данас

У Србији ће јутро бити хладно, на југу и истоку понегде са слабим приземним мразем, а по котлинама и речним долинама местимично са краткотрајном маглом.

Током дана претежно сунчано и просечно топло. Ветар слаб и умерен, у кошавском подручју и јак, а на југу Баната повремено и олујни југоисточни.

Најнижа температура од 1 степен на југу и истоку до 12 на југу Баната, а највиша дневна од 21 до 25 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У Београду ујутру свеже, а током дана претежно сунчано и просечно топло. Ветар умерен, повремено и јак југоистоцни.Најнижа температура од 9 до 11, а највиша дневна око 25 степени Целзијуса.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs