ЕУ: Предупредити нову кризу глади и миграција у свету

Kriza

Европска унија и Француска, као председавајућа ЕУ, покренуле су иницијативу за хитну мобилизацију у циљу суочавања са последицама које ће рат у Украјини имати на тржиште хране у свету.

Европски план се заснива на јачању пољопривредне производње, стабилизацији тржишта и трговине храном, као и на међународној солидарности, а требало би да буде дефинисан до краја јуна како би се предупредила могућа нова криза глади у свету.
”Руска агресија на Украјину је изазвала највећу хуманитарну кризу на европском континенту од Другог светског рата, а њен негативан утицај превазилази границе европског континента, видљив је у скоку цена енергената и хране, а имаће драматичан утицај на најугроженије регионе Африке и Блиског истока”, каже комесар за управљање кризним ситуацијама ЕУ Јанез Ленарчић.

Из Светског програма за храну при УН, упозоравају да се свет суочава са комбинацијом три велике кризе почев од рата у Украјини, преко климатских потреса, до економских последица пандемије ковида, што доводи до раста цена, несташица хране и могуће нове глобалне кризе због глади и велике миграције из Северне Африке и са Блиског истока.

Додају да су и пре рата у Украјини имали јаз између средстава на располагању и потреба за храном за најсиромашније широм света, а да је тај јаз, поскупљењем енергената и хране, сада скочио на готово девет милијарди долара.

Извршни директор Програма УН за храну Дејвид Бејзли каже да су ове године, украјински фармери, који производе довољно хране за 400 милиона људи широм планете, на ратиштима, да ће земља зато остати необрађена, а да су прошлогодишње залихе до 30 милиона тона житарица блокиране у Црном мору.

”Од екстремног значаја је да Француска и ЕУ преузимају лидерску позицију у циљу неутрализовања недостатка житарица које се неће произвести у Украјини. Последње што нам је потребно јесте да поврх четири до пет милиона људи који беже од рата у Украјини, добијемо милионе и милионе миграната који због глади беже из Северне Африке и са Блиског истока. Последње што желимо је да узимамо храну од гладне деце у Африци и дајемо гладној деци у Украјини или узимамо од украјинске деце и дајемо деци у Авганистану”, каже Бејзли.

Шеф француске дипломатије Жан Ив Ле Дријан напомиње да је руска инвазија на Украјину, као ”житницу света”, довела до ризика у снабдевању хране, а да томе нису допринеле европске санкције које су накнадно уведене.

Он наглашава да је неопходно да се у наредних пар месеци нађу решења међу државама, међународним организацијама и донаторима за обезбеђивање довољних количина хране по прихватљивим ценама и без поремећаја на тржиштима житарица, како би се предупредиле могуће последице као што су глад, дестабилизација и миграције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs