За српску стартап заједницу 84,5 мил ЕУР – Следи проширење научно-технолошких паркова

StartUp

У Научно-технолошком парку “Београд” потписан је споразум на основу којег ће ЕУ и Светска банка заједнички финансирати српске истраживачке и стартап заједнице, у укупном износу од 84,5 мил ЕУР.

Споразум су потписали шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре и представник Светске банке у Србији Душан Васиљевић, у присуству, у присуству премијерке Ане Брнабић, председника Александра Вучића и председника Европског савета Шарла Мишела.

Од укупне вредности пројекта, ЕУ ће донирати 41,5 мил ЕУР, док ће Светска банка дати кредит у износу од 43 милиона. Пројекат ће бити реализован у сарадњи са Фондом за науку Републике Србије и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

Четири компаније које послују у НТП “Београд” биће финансиране овим средствима – Цхарге&Го, Анорис технологy, Пирате Арт и Десигн.

Вучић је приликом обиласка НТП Београд навео да је Србија у прва три месеца ове године остварила извоз у ИТ сектору у вредности од приближно 600 мил ЕУР.

Србија је, како је рекао , на почетку процеса дигитализације, пре пар година, имала годишњи извоз у том сектору око 500 милиона евра, што је сада надмашено већ у првом кварталу.

Он је најавио и да за НТП Београд треба да се гради још једна зграда, јер је пре четири године ту било свега двадесетак иновативних компанија, док их сада има приближно 120.

Брнабић је поручила да ће бити настављена улагања у науку и нове технологије, најавивши да ће ове године укупан извоз ИКТ сектора Србије бити 2,5 млрд ЕУР, са суфицитом од 1,5 милијарди, чиме ће бити достигнут циљ о извозу у овом сектору.

Она је казала и да Србија завршава реговоре са Европском банком за обнову и развој о 400 мил ЕУР за факултете, науку, опрему и проширење научно-технолошких паркова.

– У Београду ће бити изграђена још једна зграда од 16.000 квадратних метара, разговарамо са Чачком и са Нишом о проширењу, у Новом Саду за тим још увек нема потребе, јер могу да нађу партнере у приватном сектору, предочила је Брнабићева, преноси сајт Владе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs