Иванишевић и Лабовић у посети школи „Петро Кузмјак” у Руском Крстуру

Labović i Ivanišević

Јуче су општину Кула и Основну и средњу школу са домом ученика „Петро Кузмјак“ посетили Покрајински секретар за привреду и туризам, др Ненад Иванишевић и директорка Туристичке организације Србије, Марија Лабовић. Гости су се најпре сусрели са председником Привременог органа општине Кула, Дамјаном Миљанићем, а потом су посетили Руски Крстур и школу која има, осим одељења гимназије и посебан, туристички смер. Школа образује око 250 ученика, при чему се на гимназијском смеру одвија двојезична настава, на српском и русинском језику, што чини ову школу јединственом.

Према речима Покрајинског секретара Иванишевића, веома је важно промовисати стручне смерове, попут туристичког смера у овој школи, с обзиром да је неопходно градити капацитете и базу стручњака, квалификоване радне снаге, за одређене пословне профиле, а посебно у оквиру области туризма. У овој области је неопходно још више радити на унапређењу услова рада, али и на промовисању постојећих и отварању нових стручних смерова у образовном систему наше земље.

-Покрајински секретаријат за привреду и туризам у Западнобачки округ уложио је преко 30 милиона динара, укупно преко 7 милиона динара у Кулу, у претходном периоду. У току је израда Стратегије развоја туризма, тако да је идеја да са председником општине Кула сагледамо где би то желели да буде туризам у овој општини у наредних пет година. Поред свих капацитета, у Кули су веома заступљени верски и културолошки туризам, као важни видови туризма у које усмеравамо значајна средства – рекао је Иванишевић.

Миљанић је предочио да су многобројни пројекти у току, као и да се туристички капацитети проширују на територији ове општине. Додао је да је Руски Крстур место у ком је веома заступљен верски туризам, што и јесте једна од претпоставки за веће улагање у туризам.

Марија Лабовић је овом приликом рекла да се у току данашње посете разговарало о важности увезивања локалитета, те да је важно, како за ову дестинацију, тако и за друге, креирати квалитетан и садржајан дан боравка и на тај начин привући туристе. Истакла је да ће Туристичка организација Србије пружити подршку и помоћ ТО Кула и осталим туристичким организацијама, како би што квалитетније представили своје капацитете.

Делегација је посетила и цркву Водица код Руског Крстура, дестинацију коју посећују многи ходочасници гркокатоличке, али и других вероисповести.

Учесници данашње посете били су и помоћник Покрајинског секретара, Милан Јарић, као и представници општине Кула и Туристичке организације Кула, који су корисници средстава Секретаријата за промотивне активности туристичких потенцијала ове општине.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије