Копенхаген: Скандинавска урбана отменост

Kopenhagen

Копенхаген је оличење је скандинавског шика. У исто време урбан и отмен, са импресивном класичном архитектуром, али и бројним хипстерским радњама, начичкан одлично стилизованим локалцима који лете наоколо на својим бициклима, и испресецан фотогеничним каналима, престоница Данске плени на први, али и на други и трећи поглед. Упркос мањку сунчаних дана и хладним зимама овај град итекако вреди посетити, у било које доба године, а како истраживања кажу, један је од глобално најбољих градова за живот.

Толико тога има за обићи у Копенхагену, а уобичајена рута стартује у улици Строгет, једној од најдужих пешачких улица у Европи.

Некога ће овде занимати излози, некога раскошна архитектура, док ће се други заинтересовати бројне за уличне свираче. Споредне улице су једнако привлачне, а не треба промашити ни калдрмисани “Краљев нови трг” који обележава крај улице Строгет, али и почетак зоне Нихавн, кварта из 17. века на обали, познатом по кафићима и ресторанима јарких боја из 17. и раног 18. века, као и старим дрвеним бродовима.

Из Нихавна се може продужити до фамозног споменика Мале сирене (заиста је врло мала!), базираног на чувеној причи познатог Данца Ханса Кристијана Андерсена.

У непосредној близини центра налази се једна од највећих градских атракција – забавни парк Тиволи, отворен је 1843. што га чини једним од најстаријих забавних паркова на свету.

Влада мишљење да је Тиволи био инспирација за – Дизниленд, а у понуди парка постоје најразноврсније атракције за све узрасте укључујући вожње и игре, позоришне представе, концерте и друге културне догађаје. Посебно је атрактиван око Божића и летњих фестивала када се додатно украси.

Данска има богату краљевску историју, са монархијом порекла од преко хиљаду година. Када је у Копенхагену, краљевска породица живи у елегантној палати Амалијенборг која се састоји из четири зграде које оивичавају централни трг са мермерном црквом.

Краљевска гарда је на стражи 24 сата дневно, а смена страже се одвија сваког дана у подне. У палати се налази музеј посвећен краљевској породици, а ту је и ризница која садржи колекцију Фаберже драгуља.

Краљевско наслеђе укључује и Розенборг, бивши замак монарха из 1606. године, у коме се данас чувају некадашње круне али и крунски драгуљи непроцењиве вредности. Замак је окружен прелепим вртовима по којима локалци радо шетају.

У духу копенхагеншких контраста, из Краљевске палате запутите се у Кристијанију. Ово је слободна аутономна енклава настала 1971. године када су неколико хиљада људи окупирали напуштени војни комплекс у граду. Од тада, ова заједница је се прославила због заговарања алтернативног начина живота и активизма.

Кристијанија је позната и по својој либералној политици према дрогама, са неколико продавница које нуде различите врсте марихуане и других опојних средстава, док је продаја тешких дрога забрањена.

Кристијанију вреди посетити због јединствености, али и ради алтернативних уметничких изложби, музичких и других културних активности. Архитектонски стил такође је јединствен, а насеље је састоји од сквотованих грађевина украшених графитима и муралима и уметничких инсталација.

Још импресивније од краљевских палата, драгуља и шик бутика је чињеница да се престоница Данске редовно налази на врховима светских топ листа као град са најбољим условима за живот.

Урбанистички перфектно уређен, у Копенхагену се успешно укрштају историјско наслеђе и нови трендови, град располаже великим зеленим површинама, јавни превоз вози редовно и често, а вода и ваздух су чисти.

Кад се на ово дода прилично равномерна расподела богатства међу људима, безбедност на високом нивоу, бесплатна високо квалитетна здравствена заштита и образовање за све, као и поштовање људских права које се не доводи у питање, Копенхагену се ретко шта може замерити.

Аутор текста: Н. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs