Малта прва земља ЕУ која је постигла колективни имунитет, вакцинисано 70% становништва најмање једном дозом

Малта је постала прва земља Европске уније која је постигла колективни имунитет, изјавио је јуче министар здравља Kрис Феан. Наиме, та земље је вакцинисала 70 одсто своје одрасле популације најмање једном дозом вакцине против корона вируса.

Ово мало медитеранско острво имало је у просеку три нова случаја вируса сваког дана током протекле недеље, са 0,2 одсто позитивних тестова. Јуче су пријављена два нова случаја, наводи Ројтерс.

“На сваких пет секунди да се једна вакцина”, рекао је Ферн на конференцији за новинаре додајући да је 42 одсто одрасле популације примило две дозе, преноси агенција.

Тренутно могу да се вакцинишу сви становници Малте старији од 16 година, а Ферн је рекао да ће се деца стара 12 и више година такође вакцинисати када европске медицинске власти дају зелено светло.

Такође, министар је најавио да ће обавезно ношење маски на отвореном бити укинуто 1. јула за вакцинисане људе све док је случајева вируса мало.

Здравствене власти раније су најавиле да ношење маски више неће бити обавезно на плажама од 1. јуна.

Јуче су укинута ограничења за теретане и базене, а радно време ресторана, који су раније радили до 17 часова, продужено је до поноћи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије