МСП: Имали смо једну од најдинамичнијих година у новијој историји

Srbija

Министарство спољних послова Републике Србије саопштило је да је у протеклом периоду имало једну од најдинамичнијих година у својој новијој историји.

У саопштењу Министарства спољних послова, поводом годину дана од формирања Владе Србије, истиче се да су спољнополитичка снага и кредибилитет Србије у том периоду увећани, захваљујући промењеним геополитичким околностима, али и успесима наше земље на плану економије и њеном позиционирању као гаранта стабилности и мотора развоја региона.

“Министарство је навело да је у протеклих годину дана деловало на остваривању три приоритетна циља: одбрани државних интереса и спровођењу спољнополитичких приоритета, ангажовању на плану подршке повећању извоза и промоцији Србије као дестинације за инвестирање, наставку модернизације рада Министарства и дипломатске службе”, наводи се у саопштењу.

Пратећи економску експанзију Србије, Министарство спољних послова основало је први пут Сектор за економску дипломатију, који ће бити промотер извоза и Србије као најпривлачније инвестиционе дестинације у овом делу света.

“О појачаној активности српске дипломатије сведочи и велики број сусрета и билатералних посета министра Николе Селаковића у првих годину дана мандата. У том периоду министар Селаковић имао је 354 сусрета са страним званичницима: између осталог са 16 председника, 10 премијера и 110 састанака са министрима спољних послова”, наглашава се у саопштењу.

Потписано 38 међудржавних споразума

Додају да је у истом периоду имао 84 сусрета на маргинама мултилатералних скупова и 70 састанака са страним амбасадорима у Београду, као и састанке са великим бројем парламентараца, привредника и представника културних и верских институција.

“Када се томе додају 32 билатералне посете страним државама и 18 посета иностраних званичника којима је министар Селаковић био домаћин, 38 потписаних међудржавних споразума, десетине видео-састанака и телефонских разговора са страним званичницима, види се да је српска дипломатија у протеклих годину дана, без обзира на ограничавајуће околности у условима пандемије, имала пуне руке посла”, наводи се у саопштењу.

Додају да је са многим шефовима дипломатија, министар Селаковић у протеклих годину дана имао вишеструке сусрете, па је тако са министром иностраних послова Мађарске Петером Сијартом разговарао пет пута, са руским колегом Сергејом Лавровим четири пута, са италијанским министром Луиђијем ди Мајом и индијским шефом дипломатије Субрамањамом Џаишанкаром по три пута.

По два сусрета имао је са министрима иностраних послова Кине Вангом и Немачке Хајком Масом, а Селаковић је имао прилику да се два пута сусретне и са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутересом.

Круна дипломатских активности – Самит несврстаних у Београду

Круна овогодишњих дипломатских активности Србије била је организовање скупа поводом 60-годишњице прве конференције Покрета несврстаних, на којем је учествовало 120 делегација, а министар Селаковић је, том приликом, за четири дана на маргинама догађаја имао чак 52 активности са шефовима гостујућих делегација, истиче се у саопштењу.

Руковођено принципима хуманости и солидарности, Министарство спољних послова је, у координацији са другим институцијама Републике Србије, активно учествовало у реализацији донација медицинске опреме и око милион доза вакцина против ковида 19 бројним државама у региону и Европи, али и на другим континентима, првенствено Африци. Осим тога, Србија је определила и око 300 тона прехрамбених производа на име помоћи афричким државама.

Сарадња са дијаспором и Србима у региону подигнута на виши ниво

Министарство спољних послова је у протеклој години почело да отвара врата за младе људе, и у оквиру стратегије кадровског обнављања и подмлађивања српске дипломатије потписани су протоколи о сарадњи са 15 државних факултета са шест универзитета, као и протокол о сарадњи са Организацијом српских студената у иностранству.

Више од 150 младих ће од следеће године бити подршка у раду МСП и обављати стручну праксу у земљи и дипломатско-конзуларним представништвима Србије у иностранству.

Министарство је, увођењем нове дигиталне платформе за конзуларне услуге и новим сервисима за грађане, ухватило корак са савременим настојањима да се корисницима ове врсте услуга омогући да у што мање корака и са што мање чекања задовоље своје административне потребе.

Велики помак учињен је и у законској регулативи, тиме што су у процедуру ушла два веома важна нацрта закона – о спољним пословима и о учешћу цивила у мировним мисијама ван границе Србије.

Учињени су и први кораци у проширењу дипломатско-конзуларне мреже, како би се Србија спољнополитички и економски вратила у делове света које је у блиској прошлости напустила.

Сарадња са дијаспором и Србима у региону подигнута је на знатно виши ниво. Конкурсима помоћи и суфинансирањем око 200 пројекта ради се на очувању и јачању веза са матичном државом.

Отворена су 23 нова одељења допунских школа у иностранству, а 700 деце више ове године учи српски језик што је, у односу на прошлу годину, повећање од 20 одсто. Први пут су обележени Дан матерњег језика и Дан српског јединства, слободе и националне заставе, додаје се у саопштењу МСП-а.

Велики помаци у области јавне дипломатије

Велики помаци у протеклом периоду учињени су на пољу јавне дипломатије. Пуштен је у рад нови, редизајнирани веб-сајт Министарства спољних послова, а уведен је и нови визуелни идентитет министарства.

Министарство је почело да делује и на пољу дигиталне дипломатије, а дипломатско-конзуларна мрежа је имала и својеврсну офанзиву у иностраним медијима са циљем поправљања репутације Србије и приближавања српских политичких и економских иницијатива страној публици.

Министарство је, заједно са Министарством културе и информисања и другим надлежним институцијама, било ангажовано на враћању предмета српске културне и материјалне баштине у матицу, додаје се у саопштењу.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs