Научници на врху листе напредњака: СНС саставља списак кандидата за посланике за парламентарне изборе 3. априла

SNS

Тако ће на листи СНС, између осталих, бити и професор Стојан Раденовић, један од наших најцитиранијих математичара, и Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.
У тиму који ће напредњаци кандидовати за ванредне парламентарне изборе 3. априла биће бројни најугледнији српски научници из разних области, најзначајнији уметници, успешни спортисти и најеминентнији представници културе , преносе Новости.

Тако ће на листи СНС, између осталих, бити и професор Стојан Раденовић, један од наших најцитиранијих математичара, и Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство.

Професор Раденовић је 2016. знатно допринео да се Београдски универзитет нађе међу 300 рангираних на престижној Шангајској листи. Он је четири године узастопно био међу 100 најцитиранијих математичара у свету. И сада, као пензионер, заузима значајна места на светским листама рангирања истраживача. Тренутно има више од 12.000 цитата, а само од почетка 2022. већ више од 100.

И докторка Беговић има богату биографију: више од 20 година искуства у молекуларној биологији, док је последњих 10 активно укључена у изградњу система за развој иновација и трансфера технологије у Србији. Током пандемије са колегама истраживачима из великог броја научних институција довела је Беијинг Геномицс Институте (БГИ) у Србију и отворила две најмодерније лабораторије у овом делу Европе за ПЦР тестирање, “Ватрено око” у Београду и Нишу. Један је од идејних твораца пројекта БИО4 кампуса за биоинформатику, биомедицину, биотехнологију и биодиверзитет. Као први пројекат у оквиру БИО4 отворен је први Центар за секвенцирање генома у Србији.

Раденовић није имао дилему да ли да прихвати позив да се нађе на листи СНС, јер је то “подстицај да даље свој посао ради колико може, помаже младима и тако доприноси стварању пристојне Србије”:

– Не само мени, него многима у Србији, политика Александра Вучића значи мотивацију да свако ради свој посао на најбољи могући начин. Остварени резултати у свим областима – изградња земље, брига за сваког човека, посебно залагање за мир у региону, спољна политика базирана на реалности, брига о младима да остану у земљи – јасно су видљиви. Незаборавна је активност председника Вучића око стварања услова да се појава инфекције ковида што успешније превазиђе, рекао је Раденовић.

И докторка Беговић, иако се до сада није бавила активно политиком, препознала је тренутак у којем, како каже, човек који има идеје било да се нешто ново направи или побољша постојеће – треба и лично да се ангажује.

– Захваљујући ефикасној и интензивној сарадњи са људима из Владе и кроз ангажман наших најбољих научника, током пандемије изграђене су нове лабораторије јединствене у ширем региону а које нам служе не само за садашњост већ и за будућност. Идеја БИО4 кампуса је такође наишла на невиђено брзу подршку и одговор државе укључујући председника Вучића и премијерку Брнабић. За мене је то више него довољно да подржим политику која науку види као будућност Србије. И то нису само зграде, или опрема, то је пројекат у чијем су центру паметни, амбициозни и иновативни студенти, истраживачи, предавачи и предузетници, у суштини наша деца из Србије, наша паметна деца која су отишла негде у иностранство и било који стручњак који жели да ради у једном таквом окружењу – казала је Беговићева за Новости.

Вучић је у више наврата поручивао да су се многи кадрови СНС који су сада на значајним функцијама уморили, да је време за нове људе и то оне најбоље у областима у којима раде. Да ли ће се и ко од актуелних министара и посланика СНС наћи и на листи за априлске изборе биће познато 11. фебруара, када би на седницама Председништва и Главног одбора требало да се потврде предложени кандидати.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије