Недимовић: Следеће године постављамо рекорде у извозу и у субвенцијама у аграру

Nedimović

У интервјуу за b92.net, министар пољопривреде Бранислав Недимовић говорио је о капиталним пројектима и плановима за пољопривреду, њеном значају за српски БДП, као и другим актуелним темама, попут ограничавања цена основних животних намирница.

Календарска година је при крају, па нас занима како је Министарство пољопривреде оцењује, шта су највећи успеси српског аграра у 2021? Истовремено, који су највећи проблеми и изазови са којима смо се суочавали?

– Упркос корони и свим другим изазовима са којима се, не само Србија, већ цео свет суочава, постигли смо озбиљне резултате, посебно у извозу који ће забележити нови рекорд и прећи невероватних 5 милијарди долара. Дакле, за свега неколико година је удвостручен, имамо раст од 100 одсто. То нам још једном потврђује колико је био неискоришћен потенцијал српског аграра и колико смо за кратко време успели да га учинимо препознатљивим на светској мапи. Нећу бити скроман, идемо даље, чврсто верујем да се за неколико година може достићи и бројка од 8 милијарди долара. Наравно, то је сада, како то често кажем, други ниво игрице, који захтева промене у прехрамбеној индустрији и већем учешћу готових производа, са додатом вредношћу, коју смо управо због тога и ставили под ингеренције Министарства пољопривреде. Наравно, изазова и проблема не мањка. Шалу на страну, али ове године бих млекарски сектор сврстао у оне који пролазе кроз тежи период. Криза се свакако прелила и на нас, нижа цена млека ствара притисак на произвођаче, због чега смо подигли премије млека за 40 одсто као директну помоћ. Видим да су и млекаре такође подигле откупне цене млека, тако да верујем да ће се овај период превазићи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs