Недимовић: Следеће године постављамо рекорде у извозу и у субвенцијама у аграру

Nedimović

У интервјуу за b92.net, министар пољопривреде Бранислав Недимовић говорио је о капиталним пројектима и плановима за пољопривреду, њеном значају за српски БДП, као и другим актуелним темама, попут ограничавања цена основних животних намирница.

Календарска година је при крају, па нас занима како је Министарство пољопривреде оцењује, шта су највећи успеси српског аграра у 2021? Истовремено, који су највећи проблеми и изазови са којима смо се суочавали?

– Упркос корони и свим другим изазовима са којима се, не само Србија, већ цео свет суочава, постигли смо озбиљне резултате, посебно у извозу који ће забележити нови рекорд и прећи невероватних 5 милијарди долара. Дакле, за свега неколико година је удвостручен, имамо раст од 100 одсто. То нам још једном потврђује колико је био неискоришћен потенцијал српског аграра и колико смо за кратко време успели да га учинимо препознатљивим на светској мапи. Нећу бити скроман, идемо даље, чврсто верујем да се за неколико година може достићи и бројка од 8 милијарди долара. Наравно, то је сада, како то често кажем, други ниво игрице, који захтева промене у прехрамбеној индустрији и већем учешћу готових производа, са додатом вредношћу, коју смо управо због тога и ставили под ингеренције Министарства пољопривреде. Наравно, изазова и проблема не мањка. Шалу на страну, али ове године бих млекарски сектор сврстао у оне који пролазе кроз тежи период. Криза се свакако прелила и на нас, нижа цена млека ствара притисак на произвођаче, због чега смо подигли премије млека за 40 одсто као директну помоћ. Видим да су и млекаре такође подигле откупне цене млека, тако да верујем да ће се овај период превазићи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: