Нова пореска правила већ од 1. марта, олакшаће пословање и стартап предузећима

posao

Нова правила, која ће се примењивати од ове године, полако утиру пут окретању ка економији заснованој на знању. Ефекте би требало да почну да осећају и иновативна стартап предузећа.

Од 1. марта, захваљујући недавним законским изменама, и даље ће важити пореске олакшице за раднике ангажоване на пословима истраживања и развоја. Послодавци ће на њихове зараде плаћати чак 70 одсто ниже порезе и доприносе. Новина је што овог пута ослобођење није временски ограничено.

– Држава је преузела терет за ПИО доприносе – појашњава Светислав Костић, порески експерт и професор Правног факултета.

То је изузетно значајна олакшица. Првог дана марта, па до краја наредне године, послодавци могу да ангажују дотад незапослене уз пореске олакшице. Ако таквом раднику, а вероватно ће најбројнији бити млади, да плату до 76.500 динара бруто један износа, имаће 70 одсто ослобођења пореза и доприноса и то до краја 2024. године. Тако ће послодавца плата од 50.000 динара коштати колико га у нормалним условима кошта минималац. Млади са дипломама се најлакше исељавају. Овако се послодавцима омогућава да им дају нешто веће плате и то током две до три године.

Како сматрају стручњаци, ове измене ће помоћи и пословању стартап сектора. И даље важе пореске олакшице за осниваче оваквих предузећа и то за зараде до 150.000 динара бруто један износа.

Уместо само за оне који су основали стартап до краја године, временска одредница се укида, па то постаје општи подстицај. Овом делу привреде значило би, сматрају многи, да на располагању имају различите изворе финансирања.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије