Саветница УН: Појачати напоре ка превенцији на Западном Балкану

EU Zapadni Balkan

Специјална саветница УН за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту упозорила је на негативан утицај кризе у Украјини на друге делове Европе и позвала на јачање напора на превенцији могуће кризе у региону Западног Балкана, због, како је навела, болног наслеђа прошлости и све лошије динамике повезане са тренутним конфликтом у Украјини.

Ндериту је приметила током својих посета региону да су многи саговорници алудирали на озбиљно одсуство поверења, недовољну посвећеност политичара оздрављењу и изградњи поверења, динамику подела која се користи у политичке сврхе, као и на недовољан простор за рад локалних заговорника мира, преноси Глас Америке.

“У последњих шест недеља, сукоб у Украјини је погоршао ову динамику, уз испољавање мржње – укључујући отворено оправдавање насиља над припадницима једне националне групе, позивање на религију као оправдање за насиље или усклађивање националних тежњи са циљевима зараћених страна у украјинском сукобу”, навела је Ндериту.

Она је напоменула да је “Западни Балкан и даље од критичног значаја за кључне играче чији се геостратешки интереси сусрећу у овом региону, и да није изненађујуће да расте узнемиреност када спорови око геостратешких интереса стварају непремостиву патњу у Украјини”.

Истовремено, специјална саветнца нагласила је да главни извор подела у региону и даље долази изнутра, а не споља, те да ће стога најјачи напори за смањење ризика такође морати да дођу из самог региона.

У том погледу, она је истакла потребу да се да приоритет иницијативама чији је циљ зближавање људи у региону, у којем често покушавају да их поделе.

Специјална саветница осудила је “узнемирујуће догађаје у Бучи” и додала да је “ужаснута призорима, који указују на веома озбиљне знаке могућих чињења ратних злочина”.

Ндериту је поновила позиве генералног секретара, високог комесара за људска права и сталног координатора Уједињених нација у Украјини на хитан прекид ватре и ефикасну и независну истрагу, која ће довести до кривичне одговорности за убиство цивила на тој локацији.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије