Саветница УН: Појачати напоре ка превенцији на Западном Балкану

EU Zapadni Balkan

Специјална саветница УН за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту упозорила је на негативан утицај кризе у Украјини на друге делове Европе и позвала на јачање напора на превенцији могуће кризе у региону Западног Балкана, због, како је навела, болног наслеђа прошлости и све лошије динамике повезане са тренутним конфликтом у Украјини.

Ндериту је приметила током својих посета региону да су многи саговорници алудирали на озбиљно одсуство поверења, недовољну посвећеност политичара оздрављењу и изградњи поверења, динамику подела која се користи у политичке сврхе, као и на недовољан простор за рад локалних заговорника мира, преноси Глас Америке.

“У последњих шест недеља, сукоб у Украјини је погоршао ову динамику, уз испољавање мржње – укључујући отворено оправдавање насиља над припадницима једне националне групе, позивање на религију као оправдање за насиље или усклађивање националних тежњи са циљевима зараћених страна у украјинском сукобу”, навела је Ндериту.

Она је напоменула да је “Западни Балкан и даље од критичног значаја за кључне играче чији се геостратешки интереси сусрећу у овом региону, и да није изненађујуће да расте узнемиреност када спорови око геостратешких интереса стварају непремостиву патњу у Украјини”.

Истовремено, специјална саветнца нагласила је да главни извор подела у региону и даље долази изнутра, а не споља, те да ће стога најјачи напори за смањење ризика такође морати да дођу из самог региона.

У том погледу, она је истакла потребу да се да приоритет иницијативама чији је циљ зближавање људи у региону, у којем често покушавају да их поделе.

Специјална саветница осудила је “узнемирујуће догађаје у Бучи” и додала да је “ужаснута призорима, који указују на веома озбиљне знаке могућих чињења ратних злочина”.

Ндериту је поновила позиве генералног секретара, високог комесара за људска права и сталног координатора Уједињених нација у Украјини на хитан прекид ватре и ефикасну и независну истрагу, која ће довести до кривичне одговорности за убиство цивила на тој локацији.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs