Санкције Британије за 5 руских банака и 3 милијардера

Sankcije
“Покушали смо и покушавамо да нађемо миран пут кроз ову кризу”, рекао је данас премијер Велике Британије Борис Џонсон у парламенту.
“Наставићемо до последњег момента да се боримо за дипломатско решење, али морамо бити спремни на то да ће Путин бити одлучан у томе да изврши инвазију на Украјину”, додао је Џонсон.

 

“Почећемо да уводимо санкције Русији које смо припремили са својим савезницима”, најавио је.

Њима ће бити санкционисано 5 руских банака, (Росија, ИС банка, Општа банка, Промсвјазбанка и Црноморска банка), као и 3 истакнуте личности: Генадиј Тимченко, Борис Ротенберг и Игор Ротенберг – биће им залеђена средства у Великој британији а путовање онемогућено, казао је Џонсон.

“Ово је тек прва транша, први бараж, онога што смо припремили и биће још санкција примењено од стране ЕУ и УК уколико ситуација настави да ескалира”, рекао је.

Путинова акција у Украјини мора бити онемогућена, нагласио је Џонсон.

Чека се Европска унија, први пакет санкција због незаконитих акција Русије биће званично представљен поподне након ванредног састанка министра спољних послова ЕУ који почиње у 16 часова у Паризу, најавили су председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и председник Европског савета Шарл Мишел.

У заједничком саопштењу они наводе да пакет санкција садржи предлоге који ће “циљати” оне који су умешани у незакониту одлуку признања области Доњецка и Луганска, банке које финансирају руске војне и друге операције на тим територијама, способност руске државе и владе да приступе капиталу и финансијским тржиштима и услугама ЕУ, као и трговину два отцепљена региона са ЕУ.

“ЕУ се припремила и спремна је да усвоји додатне мере у каснијој фази ако буде потребно, а имајући у виду развој догађаја”, наводи се у саопштењу два председника.

Они понављају да је одлука Руске Федерације да призна као независне ентитете и пошаље руске трупе у област украјинских Доњецка и Луганска “незаконита и неприхватљива”, да крши међународно право, територијални интегритет и суверенитет Украјине, међународне обавезе Русије и додатно ескалира кризу.

Наглашавају да ЕУ наставља да “подржава Украјину и украјински народ” и да ће помно пратити дешавања на терену уз консултације са мађународним партнерима.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије