Вакцинација младих кључна у даљој борби против ковида 19

Иако се у Србији бележи благи пораст оболелих од коронавируса, ситуација је и даље стабилна, оценила је после јучерашње седнице Кризног штаба чланица КШ Дарија Кисић Тепавчевић. Највећи проблем је, оцењује се, низак ниво имунизације међу младима.

Укупан број регистрованих случајева од почетка пандемије је 717.812, а битку са коронавирусом изгубило је 7.076 особа.

Број оболелих расте, што по оцени стручњака указује да смо на почетку новог епидемијског таласа. Највиће новозаражених је у Београду, а као највећи тренутни проблем је мала вакцинисаност међу младима.

  • Време је годишњих одмора, али вирус није на одмору, вирус је ту, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић после јучерашње седнице Кризног штаба.

Навела је да је посебно поразан податак да је свега 17,42 одсто становника узраста од 18 до 30 имунизовано.

  • Морају да схвате да и они могу да се разболе, да највероватније неће имати тежу форму болести, али носе овај вирус и могу да га преносе другима, поручила је Кисић Тепавчевићева.

Када је реч о хоспитализованим пацијентима, међу њима последњих месеци преко 99 одсто њих није било вакцинисано, а међу преминулима од последица заразе нема оних који су били комплетно имунизовани.

До сада је у нашој земљи вакцинисано 2.772.927 особа, а обе дозе је примило 2.642.507 људи. Око 49 одсто грађана Србије је примило бар једну дозу вакцине.

Водећа научница Светске здравствене организације Сумија Сваминатан саветовала је људе да не мешају вакцине против ковида-19 различитих произвођача, називајући то „опасним трендом“, јер је потребно више података како то утиче на здравље.

Надлежни у Србији су кренули у ригорозну контролу поштовања свих противепидемијских мера. Санитарна и све друге инспекције, Комунална милиција и Комунална инспекција у овом тренутку усмеравају надзор према угоститељским објектима, туристичким центрима, објектима за организовање свадби и других приватних прослава, али и према јавном превозу, рекао је за РТС помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.