Токсични смог оковао престионице Кине и Индије, може убити милионе људи

smog

Становници Њу Делхија су се јутрос, дан након Дивалија, хиндуистичког фестивала светла, пробудили под “покривачем” токсичног смога, удахнувши најопаснији ваздух у досадашњем току ове године.

Наиме, грађани Њу Делхија, који има најгори квалитет ваздуха од свих светских престоница, ни ове године се током прославе фестивала светла нису придржавали забране испаљивања ватромета и петарди, преноси Ројтерс.

Индекс квалитета ваздуха (АQИ) у том граду порастао је на 451 на скали од 500, што је максимум забележен ове године и указује на “озбиљна” стања која може изазвати код здравих људи, а посебно код оних са већ постојећим болестима, према упутствима савезног одбора за контролу загађења.

АQИ мери концентрацију отровних честица ПМ2,5 у кубном метру ваздуха. У Делхију, граду са скоро 20 милиона људи, очитавање ПМ2,5 је данас у просеку износило 706 микрограма, док Светска здравствена организација сматра да је небезбедно све што је изнад годишњег просека од 5 микрограма.

ПМ2,5 у ваздуху може изазвати кардиоваскуларне и респираторне болести као што је рак плућа, наводи Ројтерс, и додаје да у Индији токсични ваздух убије више од милион људи годишње.

– Чинило се да забрана петарди није била успешна у Делхију, што је довело до опасних нивоа загађења поред постојећих вишегодишњих извора – изјавио је Сунил Дахија, аналитичар Центра за истраживање енергије и чистог ваздуха (ЦРЕА). Сваке године влада или Врховни суд Индије забрањују петарде, али изгледа да се забране ретко примењују.

Да ствар буде још гора, Дивали пада у време када фармери у суседним државама Пенџаб и Харијана у Делхију спаљују стрњику преосталу након жетве како би припремили своја поља за следећу жетву.

Пекинг под облаком смога, затворени аутопутеви

Видљивост у деловима Пекинга је данас мања од 200 метара, пошто је велико загађење прекрило кинеску престоницу, приморавајући затварање неких аутопутева.

Пекинг је јуче издао своје прво упозорење о великом загађењу за јесен и зиму, захтевајући обуставу неких грађевинских радова на отвореном, фабричких операција и школских активности, преноси агенција Ројтерс. Видљивост је озбиљно ограничена, а врхови највиших зграда у граду се не виде од измаглице.

Индустријска регија Пекинг-Тјенђин-Хебеј често је суочена са тешким смогом у јесен и зиму, посебно у данима без ветра. Очекује се, међутим, да ће талас хладноће који стиже из Сибира током викенда растерати загађење.

Кина има за циљ да смањи концентрацију опасних, малих честица у ваздуху познатих као ПМ2,5 у просеку за 4,0 одсто на годишњем нивоу у већим градовима ове зиме, саопштило је кинеско министарство животне средине прошлог месеца.

Ниво ПМ2,5 у урбаним подручјима достигао је данас чак 234 микрограма по кубном метру, према подацима америчке амбасаде у Пекингу, што указује на веома нездрав ваздух.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије