„То је само врх леденог брега“: У Швајцарској забележено хиљаду случајева сексуалног злостављања од стране католичких свештеника!

Katolički sveštenik

Католички свештеници починили су у Швајцарској више од 1.000 случајева сексуланог злостављања од средине 20. века, откривено је у данас објављеној свеобухватној, једногодишњој студији.

Уз неколико изузетака, сви оптужени за злодела били су мушкарци, а скоро три четвртине прегледаних докумената показало је да су сексуално злостављани малолетници, пренео је АП.

Извештај је наручила Швајцарска бискупска конференција, а предводиле су је две историчарке са Универзитета у Цириху. Аутори студије су навели да су идентификовали 1.002 ситуације сексуалног злостављања у швајцарској цркви, укључујући оптужбе против 510 људи. Злостављање је, како су написали, погодило 921 особу.

– Идентификоване ситуације сигурно представљају само врх леденог брега – навеле су историчарке Моника Доман и Маријета Мајер.

Међу осталим налазима, који додуше нису били исцрпни, више од половине – 56 одсто случајева сексуалног злостављања укључивало је мушкарце или дечаке. Према студији, око 39 одсто жртава биле су жене или девојчице, док извор није омогућио да се преосталих пет одсто идентификује по полу. Истраживачи су прегледали хиљаде страница тајних докумената, које су црквене власти сакупиле од средине 20. века, али су навели да многи извори информација нису у потпуности проучени.

Они су истакли да су нека документа уништена да би се прикрила наводна недела. У студији се наводи да се сексулано злостављање дешавало широм земље.

Више од половине случајева догодило се током психолошке помоћи свештеника, а око 30 одсто у школама, домовима и интернатима. Поједина сексуална злостављања су се десила током исповести или консултација. Истраживачи су открили да су многи случајеви били прикривени или умањивани.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs