Ускоро нова вакцина против короне: У току друга фаза испитивања, резултати охрабрујући

Потенцијална вакцина против ковид-19 компанија Sanofi и GlaksoSmitKlajna подстакла је снажне имунолошке реакције код свих одраслих старосних група у прелиминарним испитивањима након ранијег неуспеха, појачавајући оптимизам да се вакцина може придуржити борби против пандемије ове године.

После примљене две дозе, учесници испитивања су показали неутрализујућа антитела у складу са онима пронађеним код људи који су се опоравили од болести, показују резултати фазе два који су данас објављени, пренео је АП.

Произвођачи лекова рекли су да планирају да почну с даљим фазама испитивања и производње у наредним недељама и надају се да ће добити одобрење регулатора за вакцину пре краја године.

Kандидат Sanofi-GSK придружује се десетинама вакцина које су сада у касним фазама испитивања.

Kомпаније планирају да произведу до милијарду доза вакцина годишње, а потписале су и уговоре за снабдевање САД, Kанаде и земаља у развоју.

Стручњаци за јавно здравље наводе да ће бити потребно неколико вакцина за окончање пандемије због изазова у брзој производњи и дистрибуцији довољних доза за вакцинисање милијарди људи.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије