У Палати „Србија“ представљен пројекат удружења из Руског Крстура

У оквиру обележавања Светског дана за културну разноликост за дијалог и развој, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог организовало је данас у Палати „Србија“ представљање пројекта „Билингвалне СТЕМ научнице“, које је реализовало Удружења грађана „руСТЕМ“ из Руског Kрстура, а које је подржано од стране Министарства просвета, науке и технолошког развоја Владе Републике Србије.

Учешће у данашњем представљању пројекта „Билингвалне СТЕМ научнице“ узели су и Гордана Чомић, министарка у Министарству за људска и мањинска права и друштвени дијалог, Дајман Миљанић, председник општине Кула и Др Наталија Будински, директорка Средње школе са домом ученика „Петро Кузмјак“ из Руског Крстура.

Министарка Чомић је истакла да је организовање овог скупа начин да држава у којој су научнице стекле образовања покаже захвалност за све што су учиниле на пољу природних наука, као и да се захвали Удружењима грађана са којима су заједнички учествовале у промоцији билингвалне СТЕМ науке, јер је то важно и за све оне које ће доћи после њих. Чомић је подсетила да нам је рођењем дата могућност да остваримо резултате, ако желимо да истражујемо, да се чудимо, налазимо одговоре и да се остварујемо у ономе што је најлепши део сваког научног истраживања.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић је рекао да општина Кула, као једна мања општина, поред вишејезичност у средњим школама ученицима у основним школама омогућава школовање на мађарском, русинском и украјинском језику, по чему се и издваја од других општина. 

  • Љубав према свом матерњем језику, љубав према науци показује се из целог овог пројекта „Билингвалне СТЕМ научнице“ и суштина целе ове приче је да доноси сјајне резултате, рекао је председник Миљанић. Он је додао да је потребно анимирати све, не само жене, да се баве науком као јединим начином да једна мала земља, као што је Србија опстане и да напредује. Такође, Миљанић је на крају искористио прилику да се још једном захвали организаторима на позиву и да уједно честита директорки Средње школе „Петро Кузмјак“, Наталији Будински, Дан школе. 

Садржај овог програма намењен је девојчицама узраста од 14 до 18 година, које потичу из билингвалних средина, односно похађају средњу школу на језицима националних мањина у Србији, а имају жељу да се баве науком, такозваним СТЕМ дисциплинама (Science, Technology, Engineering and Mathematics).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије