Цена горива двоструко већа: Инфлација тресе Америку, поскупела и храна и некретнине!

Inflacija

Галон горива у Америци сада кошта двоструко више него у јануару прошле године, цене кућа у фебруару су биле чак 19,8 одсто веће него годину дана раније, а прехрамбени производи су у марту били 10 одсто скупљи него у истом периоду 20121, преноси ЦНН.

Неки аналитичари, међутим, сматрају да би бреме високих цена ускоро могло да се смањи и верују да је инфлација достигла врхунац.

Ове седмице Федералне резерве ће највероватније донети одлуку о подизању каматних стопа, што је класично средство у борби против високе инфлације, али се инвеститори плаше да би убрзано увећање камата могло довести до рецесије.

Економисти указују да би више камате доста брзо могле да обуздају инфлацију, што би Федералним резервама омогућило да у другој половини године почну поново да смањују каматне стопе.

Рајан Детрик из компаније “ЛПЛ Фајненшел” указује на три кључна економска показатеља која иду у прилог тези да ће инфлација кренути низбрдо. То је пад цена половних аутомобила, чињеница да нема такозване “лепљиве инфлације” и релативну нормализацију прилика у ланцу снабдевања.
Због недостатка чипова и хаоса који је настао на светским тржиштима због рата у Украјини, куповина нових аутомобила је постала веома тешка и то је, очекивано, довело до скока цена половних аутомобила и камиона. Половна возила у фебруару су била чак 45 одсто скупља него у истом месецу прошле године, али је сада то смањено на око 25 процената, а очекује се да ће се цене ускоро вратити на предпандемијски ниво.

Федералне резерве деле инфлацију у две категорије – “лепљиву” и флексибилну. Прва се односи на производе који поскупљују константно, али спорије, а ту, између осталог, спадају јавни транспорт, трошкови образовања и осигурања возила. Флексибилна инфлација обухвата производе чија цена се повећава или смањује много брже, а ту су, на пример, бензин, одећа, млеко и сир.
У време стагфлације седамдесетих година прошлог века, обе ове врсте инфлације су расле, али је лепљива инфлација након тога била релативно “равна”, за разлику од флексибилне, што је добар знак да би садашње стање могло да буде привремено.

Детрик каже да је флексибилна инфлација попут ластиша који може да се растеже, али ће се у неком тренутку вратити на почетно стање.

Он указује да би до смањење инфлације када су у питању трајна добра могло да дође изненада, али ипак упозорава да је у овом тренутку прерано рећи да ли на крају тунела видимо светло или воз који долази.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије