Апатинка Дајана Уртајл међу најбољим кадетима Србије

Kajak klub Panonija

Шеснаестогодишња Дајана Уртајл, кајакашица Кајак клуба „Панонија“ из Апатина, ове године изборила се за своје место међу најбољим кадетима Србије.

Дајана тренира готово десет година, а љубав према кајаку пренела јој је мајка.

  • Мајка ми је предложила да кренем у школицу кајака и мени се овај спорт свидео и почела сам да тренирам. На лето ће бити пуних десет година да тренирам и до сада се нисам покајала што сам се определила за њега, каже Дајана Уртајл.

Ова млада спортискиња почела је у школи кајака, била пионир и лагано стасавала до кадета. На том путу поред учења, упорности и препрека, суочавала се и са сменама тренера које су неизоставан део напредовања.

  • Како сам пролазила категорије, тако су се и мењали тренери. До сада сам имала девет тренера, а најдуже са мном ради Јово Мандић који ме је и припремао за државно првенство и такмичење „Олимпијске наде“ за улазак у репрезентацију. Најбољи је тренер и под његовим вођством остварила сам највише успеха, рекла је Дајана.

Остварени успеси су је и препоручили за кадетску репрезентацију. На државном првенству је у категорији К-1 200 м освојила треће место. На такмичењу за улазак у репрезентацију била је првопласирана у својој узрастној категорији и потврдила добар успех. Са репрезентацијом је отишла на такмичење „Олимпијске наде“ за категорије од 13 до 16 година у Рачицама у Републици Чешкој.

  • Тек када се све завршило постала сам свесна колико је била тешка трка. Тада сам само размишљала да све урадим како треба. Стигла сам до полуфинала и ту завршила трку. Било је лепо. Улазак у репрезентацију ми је дао наду да могу да остварим и више, али је створио и притисак да оправдам поверење, каже млада кајакашица.

Као сваки млади спортиста, прати рад старијих кајакаша, мада нема неког посебног као идола. Желела би да у будућности да најбоље од себе и оствари највише што може.

  • У КК Панонија имам солидне услове за тренинге. Задовољна сам клубом и тренером. Када би ми сада понудили да пређем у неки други клуб мислим да не бих желела да напустим Апатин и садашњег тренера. И у школи имају пуно разумевања за моје тренинге и такмичења тако да, за сада, не размишљам да све то напустим, одлучна је Дајана.

Због такмичења и припрема, понекад прескочи неку лекцију па мора да је надокнади што јесте тешко, али Дајана каже да се све може стићи. Њени тренинзи су напорни, али је испуњавају задовољством и срећом. Породица је увек ту за њу и подржава је.

  • Тренинг траје од два до три сата, зависи за шта се припремам. Распоређени су у веслање, рад у теретани и трчање, а зими одлазимо на базен да би пливањем одржавали кондицију. До сада сам веслала трке од 200, 500 и 1.000 метара, а највише волим такмичења на мирној води. Најбоља трка ми је била у Бачкој Паланци где сам веслала на 200 метара. Волим брзе, кратке и јаке трке. Веслала сам и дужине од 2.000 метара на разним регатама али су ми превише споре, каже Дајана Уртајл.

Пред младом кајакашицом је време одмора, али само по питању такмичења. Тренизи се настављају јер треба даље учити, вежбати, јачати снагу и дух и од пролећа кренути у нове кајакашке победе. Пожелимо јој срећу и бројне успехе!

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs