Бивши премијер Пакистана Шариф вратио се у земљу након добровољног четворогодишњег егзила у Лондону

Šarif

Наваз Шариф вратио се у ту земљу након четири године самонаметнутог егзила у Лондону, са циљем да покрене кампању своје странке, Пакистанске муслиманске лиге за изборе следеће године.

Шариф (73) је стигао у родни град Лахор на истоку земље, где ће неколико сати по доласку предводити митинг.

Он је у главни град Исламабад слетео са више од 150 људи из партије и медијских организација, преноси Ројтерс позивајући се на изворе из Шарифове сртранке.

Локални ТВ канали приказали су Шарифа како се искрцава из хеликоптера на хелиодром близу споменика Минар-е-Пакистан где су хиљаде присталица чекале његово обраћање.

Током кратког боравка у салону аеродрома Исламабад он је потписао и уложио жалбу на осуђујућу пресуду за корупцију из 2019. године.

Демонстранти из разних делова Пакистана кренули су у Лахор да би учествовали на митингу, а јаке полицијске снаге распоређене су да чувају место одржавања скупа.

Шариф који је три пута биран за председника пакистанске владе вратио се у земљу специјалним летом из Дубаија након четири године добровољног егзила у Лондону.

Шариф је напустио Пакистан 2019, две године након осуђујуће пресуде за корупцију, а потом и оставке.

Био је у егзилу од 2019. године када му је његов наследник на положају премијера Пакистана Имран Кан дозволио да отпутује у иностранство ради лечења због болова у грудима.

Шариф је отишао у Лондон и касније продужио боравак у Енглеској рекавши да му лекари не дозвољавају да путује.

Његов главни политички ривал Имран Кан је ухапшен у августу ове године након што га је суд осудио на три године затвора због корупције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs