Вакцинација стагнира, бројеви упозоравају да смо на почетку новог таласа

Број новозаражених од коронавируса који прелази сто, али и број првих прегледа указује на то да се налазимо на почетку новог епидемијског таласа. Стручњаци су посебно забринути јер вакцинација стагнира.

Укупан број регистрованих случајева од почетка пандемије у Србији је 717.667. Битку са коронавирусом су до сада изгубила 7.073 пацијента. Број тестираних особа од почетка пандемије је 4.505.390.

Заменик директора УКЦ Ниш, проф. др Радмило Јанковић, рекао за РТС да су лекари потпуно сагласни да смо на почетку новог таласа.

  • Поражавајућа је информација да смо од лидера у региону, чак и од једног од лидера у Европи, постали земља која је на зачељу по броју имунизованих и то ће испоставити своју цену у септембру, а ја верујем и раније, већ половином августа, поручује Јанковић.

Доктор Радмило Јанковић каже да то да смо на почетку новог таласа сасвим јасно показују бројеви првих прегледа, тај број на југу полако расте.

Kод осам основаца и четири запослена у једној алексиначкој школи потврђен је коронавирус након што су се вратили са дводневне екскурзије.

Директор Дома здравља у Алексинцу, доктор Родољуб Живадиновић, каже да се многа деца нису одмах јавила јер су мислила да имају блажу прехладу. Од када је коронавирус утврђен код једног ђака из Дома здравља, позивају сву децу која имају било какве симтоме, па и најблаже, да се јаве лекару.

О ономе што све занима да ли ће бити неопходно да се прими и трећа доза вакцине говорио је за РТС доктор Миланко Шеклер са Ветеринарског института у Краљеву, који је рекао да размишља о трећој дози вакцине месецима и да је то помињао међу првима, још у марту.

  • Помињао сам у том смислу да они који су примили вакцину и доказано је да су били ареактивни, не можемо доказати да је њихов организам након две дозе створио икакав ниво антитела, предлагао сам да се дозволи и трећа доза, односило се на старије појединце, мушкарце, код којих је имунолошки систем ослабљен да је реакција на вакцину много слабија него код људи просечних година и просечног здравља, напоменуо је Шеклер.

Сада када причамо о трећој дози, говоримо о појачању заштите, да учинимо заштиту бољом и дуготрајнијом.

  • Из мог искуства, увек је боље комбиновати вакцине, дати различите вакцине, ако је могуће са различитим сојевима, а ако није могуће – са различитим платформама, подвукао је Шеклер.

Седница Кризног штаба, на којој ће бити размотрена епидемијска ситуација, биће одржана у данас у 15 часова у Палати „Србија“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.