(ВИДЕО) Потписани Уговори о добровољном служењу војног рока

Potpisivanje ugovora

Данас су у просторијама Регионалног центра Министарства одбране Сомбор потписани Уговори о добровољном служењу војног рока са 21 кандидатом из Западнобачког округа. Кандидате су поздравили мајор Славко Ђипало и начелник Западнобачког управног округа Горан Нонковић, који су им и уручили Уговоре.

Како наводи Ђипало, међу кандидатима има 16 мушкараца и 5 жена, на шта су представници Министарства одбране изузетно поносни. Мајор је кандидатима поручио:

-Шта је порука? Да су учинили један велики корак, како за себе, за неко искуство да нешто ново открију, да поштују своје традиције. Поручили смо им да са тим својим кораком учинили су себи можда и бољу будућност, тако што ће имати могућност за запослење.

Славко Ђипало издваја да је, међу бенефитима добровољног служења војног рока, осим војне обуке, то што ће кандидати имати прилику да искусе један потпуно нов начин живота и да стекну пријатељства за цео живот. Кандидати ће обуку похађати у временском периоду од 6 месеци, од чега се месец и по дана реализује у Центру за обуку у Сомбору, потом у највећим центрима за специјалистичку обуку широм Србије, а напослетку ће три месеца провести у јединицама Војске Србије. Мајор Ђипало наводи услове који су кандидатима обезбеђени.

-За ово време служења војног рока имаће обезбеђена новчана примања, која, морамо се сложити, у овом времену нису баш мала, 37.500 динара месечно, имајући бесплатну исхрану, смештај, здравствену заштиту. А оно што њима исто значи, то је да дођу мало и кући. Имају, такође, десет дана редовног одсуства.

Обука стартује 1. марта, а након обуке из Министарства одбране се наводи да кандидати имају могућност запослења како у војсци, тако и у Министарству унутрашњих послова, безбедносним агенцијама, агенцијама за обезбеђење и слично.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Кандидатима се обратио и начелник округа, Горан Нонковић, који им је пожелео срећу и истакао да је овакав одзив добровољаца изузетно задовољавајући, а изразио је наду да ће бити још бољи у будућности.

Данило Багошек, двадесетпетогодишњак из Сомбора, наводи да се на одслужење војног рока пријавио због породичне традиције, свог деде и оца који су такође служили војни рок.

-Треба служити Србији, јер колико је она дала нама, најмање што можемо дати је 6 месеци свог живота Србији.

Сличне разлоге наводи и двадесеттрогодишњи Вељко Супић, који је, након завршеног факултета одлучио да похађа обуку за резервне официре, имајући у виду да је добар део његове породице већ у униформи.

-Са овим кораком могу да завршим Академију, што ми је одувек био сан, да завршим Академију и да испоштујем ту моју, као, породичну традицију да и ја будем у униформи.

Подсетимо, у Србији је 2011. године укинута обавеза редовног служења војног рока. Од тада до данас, добровољно служење војног рока са оружјем у Војсци Србије омогућава се, под условима који су прописани Законом о војној, радној и материјалној обавези: регрутима, женама и лицима у резервном саставу која су извршила цивилну службу или одслужила војни рок без оружја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.