Влада поново ограничила цене горива и смањила акцизе – Привремена рампа за извоз жита, брашна и уља

Benzinska pumpa

Влада Србије усвојила је на јучерашњој седници Уредбу о ограничењу цена нафтних деривата која се односи на нафтне деривате Евро дизел и Евро премијум БМБ 95, а која ће од ступања на снагу 11. марта важити наредних 30 дана – до 11. априла.

Одлука је донета у циљу спречавања већих поремећаја и очувања животног стандарда становништва, с обзиром на то да се у претходном периоду бележи раст цена нафтних деривата.

Уредбом се утврђује максимална малопродајна цена и обавезују привредни субјекти који обављају делатност трговине моторним и другим горивима на станицама за снабдевање превозних средстава, а који су до доношења уредбе испоручивали деривате, да наставе са испоруком искључиво утакањем у погонске резервоаре превозних средстава.

Такође, предвиђени су и услови и начин продаје нафтних деривата регистрованим пољопривредним газдинствима.

Донета је и одлука о привременом смањењу акциза за 20% од садашњег износа на деривате нафте – оловни бензин, безоловни бензин и гасна уља.

На седници је донета допуњена одлука о условима и начину за смањење царинских дажбина на одређену робу, односно за изузимање одређене робе за плаћање царинских дажбина у 2022. години.

Одлука која се односи на нафту и уља добијена од битуменозних минерала важиће до 31. децембра 2022. године.

Влада је донела и одлуку о привременој забрани извоза основних пољопривредних прехрамбених производа битних за становништво – зрна пшенице, пшеничног брашна, кукуруза и прекрупе и сунцокретовог уља, како би се правовремено реаговало на тржишне поремећаје и раст тражње, како на светском, тако и на домаћем тржишту, пренео је сајт Владе Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.