Илон Маск преузео Твитер, отпустио директоре

Mask

Најбогатији човек на свету је, према сазнањима медија, завршио контроверзну операцију куповине друштвене мреже Твитер за 44 милијарде долара и донео прве одлуке.

„Птичица је ослобођена“ – твитнуо је Илон Маск јутрос рано по средњоевропском, а касно синоћ по времену у Калифорнији. Иако још нема званичне потврде за то, медији процењују да је на тај начин обавестио јавност да су све формалности око плаћања и преузимања друштвене мреже завршене.

 

Маск се јуче у седишту Твитера у Сан Франциску појавио носећи лавабо уз поруку „имајте то на уму“ (let that sink in!).

Према првим, засад незваничним информацијама, Маск је поделио отказе главним менаџерима почев од генералног директора Парага Агравала, с којим је последњих месеци водио прилично жустру јавну полемику.

Наиме, менаџмент Твитера оптуживао је Маска да покушава да спусти цену компаније иако се претходно обавезао да ће је купити за 44 милијарде долара.

Амерички медији јављају да су поред Агравала из седишта компаније у Сан Франциску буквално испраћени директор за финансије Нед Сегал и директорка правног сектора Виџаја Гади.

Један од оснивача Твитера, Биз Стоун, захвалио им се на доприносу компанији.

Илон Маск је у сукоб са руководством Твитера ушао још на њиховом првом састанку у априлу и тада је изјавио да Агравал не уме друштвену мрежу да учини пословно одрживом.

С друге стране, десни и конзервативни део америчке политичке сцене поздравља ове промене јер су става да су Агравал и његов претходник Џек Дорси били људи либералних схватања и да су тако водили и политику Твитера, забрањујући и гушећи гласове с којима се политички не слажу, а најекстремнији потез био је искључивање налога тада актуелног председника САД, Доналда Трампа.

Сада се страхује да би мрежа могла да постане простор за ширење говора мржње са врло лабавом модерацијом, што се донекле поклапа са најавама Илона Маска да од Твитера жели да направи дигитални градски трг где свако има право да изнесе своје мишљење.

Други страх је да би уз главне менаџере из Твитера могле да буду отпуштене три четвртине запослених. Илон Маск јесте најавио да ће великих промена бити, али је демантовао да ће бити таквих размера.

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.