Лане 8.600 људи ослобођено пореза на доходак грађана

Ekonomija

Прошле године је око 2.800 људи остварило право на умањење годишњег пореза на доходак грађана односно више од 8.600 их је практично ослобођено плаћања овог пореза, изјавио је координатор у Сектору Пореске управе за контролу Драган Агатуновић. Он је, истакао да је олакшица кроз умањење годишњег пореза на доходак грађана за млађе од 40 година уведена како би се привукли високообразвани кадрови из иностранства и задржало домаће радно активно становништво.

Агатуновић је појаснио да су пореске олакшице начин растерећења привреде кроз ослобађање плаћања пореза и доприноса у целини или у одређеном проценту.

„Разлози за увођење пореских олакшица налазе се у потреби да се ефикасније сузбије нелегални рад, повећају инвестиције, отварају нова радна места и створи повољнији привредни амбијент за пословање привредних друштава у целини“, рекао је он.

Додао је да су у претходном периоду поменуте олакшице уведене новооснованим привредним друштвима која се баве иновацијама, као и послодавцима усмереним на истраживање и развој и онима који заснују радни однос са новозапосленим или новонастањеним лицем.

Према његовим речима, олакшица се остварује кроз умањење трошкова привредним субјектима смањењем пореза и доприноса на зараде оснивача или новозапослених радника.

Пореске олакшице помажу и повећању конкурентности домаће економије, расту и развој привреде у целини, као и привлачењу нових инвестиција и високообразованих странаца.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs