Лепе вести: РФЗО усвојио нову листу лекова, чак 5,8 милијарди динара за 26 нових

lekovi

Ово је пре неколико дана најавио председник Србије Александсар Вучић.

Републички фонд за здравствено осигурање усвојио је нову Листу лекова на коју је стављено 26 нових иновативних лекова. За ове лекове, издвојено је 53 милиона евра што представља највећа финансијска средства до сада за ове сврхе.

Усвајањем нове Листе лекова значајно је унапређено омогућавање најсавременијих лекова пацијентима. Пацијентима ће о трошку државе бити омогућени најсавременији лекови на свету за различита обољења, као што су, између осталог, лекови за лечење дијабетеса, хепатитиса Ц, лек за мултиплу склерозу, лекови за лечење различитих малигних обољења као што је карцином дебелог црева, карцином дојке, карцином бубрега, наводи се у саопштењу РФЗО.

Посебно треба истаћи да ће лекови за лечење дијабетеса, који ће се издавати на рецепет, бити без учешћа пацијената (потпуно о трошку државе).
Такође, на Листу лекова стављена је и нова деветовалентна вакцина против ХПВ вируса која ће се о трошку државе обезбеђивати за децу (девојчице и дечаке) узраста од 9 година, а у складу са Правилником о обавезној и препорученој имунизацији.

Пре неколико дана председник Александар Вучић је најавио да ће бити објављена нова листа иновативних лекова, наводећи да ће у лечење неких од најозбиљних обољења бити уложено чак 53 милиона евра, што је двоструко више него 2020. године, када је највише новца било уложено.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.