Моје тело, мој избор! Хиљаде марширале у Вашингтону и широм САД бранећи право на абортус после контроверзног закона у Тексасу

Pravo na abortus

Хиљаде жена марширале су у суботу до Врховног суда у Вашингтону, скупштине Тексаса и у градовима широм САД протестујући због све већих државних рестрикција на абортус и залажући се за очување уставног права на ту процедуру.

Широм САД јуче је одржано 660 демонстрација које је, у великој мери, покренуо закон Тексаса, којим се забрањује абортус после око шест недеља трудноће. Мера, која је ступила на снагу прошлог месеца, је најрестриктивнија у земљи.

“Без обзира где живите, без обзира где сте, ово је мрачан тренутак“, рекла је окупљеним демонстрантима Алексис Мекгил Джонсон, председница организације Планирано родитељство (Планнед Парентхоод) на скупу у Вашингтону.

У главном граду Тексаса, Остину, хиљаде су се окупиле да осуде закон који је потписао гувернер Грег Ебот, преноси Глас Америке.

Нјиме се забрањује абортус ако се код ембриона утврди куцање срца, што се обично догађа око шесте недеље трудноће, пре него што многе жене и установе да су трудне, и раније него што се обавља између 85 и 90% свих абортуса, кажу стручњаци.

Закон се ослања на обичне грађане да спроводе забрану, која не прави изузетак ни у случајевима силовања или инцеста, и награђује их са најмање 10.000 долара уколико успешно туже некога ко је помогао да се изврши илегални абортус.

Неки од демонстраната кажу да ће се закон „обити о главу“ законодавним телима.

„Мислим да више људи верује колико је важно пружити безбедне абортусе женама него што наши законодавци увиђају“, сматра 49-годишња Андреа Робертс, директорка једног обданишта у Остину.

„Абортирајте Абота“, писало је на неколико транспарената и мајица на демонстрацијама у Остина.

Демонстранти у Вашингтону марширали су ка Врховном суду два дана пре новог заседања суда на коме ће се размотрити случај из Мисисипија, који би могао да омогући суду да пониште права на абортус успостављена историјском пресудом из 1973. године у случају „Роу против Вејда“.
Ако суд буде поништио тај преседан, приступ абортусу више неће бити заштићен Устсавом, због чега ће државе бити слободне да бране, ограниче или, пак, дозволе процедуру, без икаквих рестрикција.

Првог дана септембра, одлуком 5 према 4, судије су већ одбациле захтев здравствених институција које женама пружају услуге абортуса да блокирају споровођење тексашког закона.

„То је сурово и свакако није хришћански“, поручила је Кенија Мартин из непрофитне мреже Абортион Царе хиљадама окупљених демонстранткиња у Вашингтону.

„Идемо у погрешном смеру“, оценила је 67-годишња Кети Ален, истраживачица универзитета из Рочестера у Нјујорку. „То је тиранија мањине.“

Око двадесетак присталица абортуса се такође појавило да би исказали подршку законима против абортуса.

„Желимо да позовемо све да поштују живот“, изјавио је Алберт Стекаљн, 56-годишњи администратор из Роквила у Мериленду. „Дете у материци не заслужује мање поштовање и достојанство од вас или мене“, сматра он.

На протестном маршу и митингу у Нјујорку окупиле су се хиљаде демонстраната, међу којима су биле глумице Ејми Шумер и Дженифер Лоренс.

Активисти за права на абортус и амерички Секретаријат за правосуђе су се жалили на закон Тексаса пред државним и федералним судовима, наводећи да се њима крши уставно право жена.

Федерални судија у Остину у петак је саслушао захтев Секретаријата за правосуђе да привремено блокира закон док се његова уставност преиспитује.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.