Недеља брака – како сачувати љубав?

По угледу на свет у којем се више од 20 година обележава Недеља брака, Србија учествује пети пут заредом у тој иницијативи. Раме уз раме са више од 26 држава и под овогодишњим слоганом „Ја бирам нас!“ пројекат кроз разне активности подстиче парове широм земље да славе брак и брачне вредности, које према речима стручњака, последњих година губе исконску суштину....

Љубав је слепа, а брак отвара очи, кажу брачни саветници и психолози и додају да се те очи најшире отворе када наступе неочекиване ситуације. Свесни добрих и лоших страна брака, као и чињенице да су претходних месеци многи због карантина одлучили да се разведу, Марија и Мане Егић сматрају да је срж проблема то што се тражи инстант решења у свему.

„Наравно да смо и ми имали и успоне и падове и добре и лоше ситуације, преживели смо и губитке посла и финансијске потешкоће, селидбе, двоје. Идеалан брак не постоји зато што ми нисмо идеални људи. По мени, улагање у брак и љубав то је као када полажете неки депозит у банку љубави и брака, што више уложите, више вам се враћа и чувате себи неку уштеђевину за црне дане који наиђу“, објашњава Марија Егић.

„С обзиром на ове епидемиолошку ситуацију и на мере које су уведене људи тренутно више времена сада проводе заједно и ту испливају неки проблеми, е сада ту долази до тога колико су они јаки у томе да превазиђу то и колико улажу у свој брак или колико посустану и разводе се“, сматра Мане Егић.

Када овај брачни пар питате шта бирају у животу, увек ће вам рећи свој брак и породицу и управо под слоганом „Ја бирам нас!“ од 7. до 14. фебруара пети пут заредом обележавају „Недељу брака“ кроз разне радионице, романтичне вечере и друге активности.

А да је креативно обележавање Недеље брака важно, истичу и стручњаци.

„Оно што је свакако интересантно јесте што је у неким земљама су се већ манифестовали подаци где је дошло до много већег броја развода у односу на раније, просто један од разлога је био јер људи нису навикли да толико времена проводе заједно као у периоду карантина. Ја увек нагласим да брак није Богом дан. Више емпатије, више разумевања, јасније изражавање својих мишљења и жеља очекивања и више приче“, каже психолошкиња и психотерапеуткиња Мирослава Вучетић Ћирић.

У просеку сваки пети брак се заврши разводом, док подаци говоре да је у Војводини то случај са сваким трећим. Обележавање Недеље брака зачето је у Великој Британији, а иницијатор идеје код нас је брачни пар Савић из Београда.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs