Радојичић на отварању 43. Међународног сајма туризма

sajam turizma

Градоначелник Београда Зоран Радојичић присуствовао је јуче свечаном отварању 43. Међународног сајма туризма који се до 27. марта одржава на Београдском сајму.

Радојичић је истакао значај Међународног сајма туризма у Београду који ће, према његовим речима, у наредним данима бити центар туризма у овом делу Европе, саопштено је из Секретаријата за информисање града Београда.

– Познато је колико је богата културно-историјска традиција наше престонице – од Винчанске и Римске културе, па до новије историје. Мало градова у Европи има такво туристичко и културно-историјско богатство какво има Београд, указао је градоначелник.

Он је подсетио да главни град Србије има врло садржајан културни и фестивалски живот, као и да је познат по гастрономији и гостопримству.

Такође, велики су потенцијали Београда и у домену еко-туризма и производњи здраве хране, посебно у рубним градским општинама, указао је Радојичић и подсетио на Авалу, Космај и Аду Циганлију, као изузетно посећена градска излетишта која доприносе укупној туристичкој понуди.

Градоначелник је прецизирао да сваки девети човек у Београду живи или има неку корист од туризма.

– Београд је до избијања пандемије корона вируса имао убрзани пораст броја посета страних туриста. Пандемија је утицала на привремени пад броја посета, али већ прошле године смо имали дупло више туриста него 2020. године, а ове године поново постоји тренд раста, казао је Радојичић.

Додао је да је туризам у Београду поново стао на своје ноге.

– Од 2018. закључно са 2021. годином укупан број гостију је био 3,3 милиона, док је у 2021. забележен пораст од 84 одсто у односу на 2020 годину. За исти период укупан број ноћења је износио седам милиона од чега је било шест милиона страних ноћења, указао је Радојичић.

Навео је и да се нада да ће Београд брзо успети да постигне резултате из периода непосредно пре пандемије корона вируса, када је српска престоница на годишњем нивоу бележила 20 одсто већу посету у односу на сваку претходну годину.

Он је истакао да развој Београда омогућава и развој туризма.

– Привредни развој у последњих 10 година утицао је на повећање туристичке понуде, од пројекта Београд на води до развоја Доњег Дорћола и Линијског парка, па до завршетка уређења ентеријера Храма Светог Саве, подсетио је Радојичић.

Градоначелник је пожелео учесницима успешан сајам, грађане престонице је позвао да посете 43. манифестацију, а Београдском сајму честитао јубилеј – 85 година оснивања.

Догађају је присуствовала министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, директорка Туристичке организација Србије Марија Лабовић, директорка Београдског сајма Бранка Селић, представници дипломатског кора и министри туризма из региона.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.