Србија остварила напредак у лечењу рака дебелог црева

Rak

Поводом обележавања месеца марта који је у целом свету посвећен борби против рака дебелог црева, на Тргу републике у Београду свечано је откривена уметничка скулптура “Моменат” уметника Николе Пршендића, која представља сукоб између здравог организма и страног тела.

Како се наводи, Удружење медикалних онколога Србије (УМОС) посветило је скулптуру борби десетине хиљада пацијената који су се у протеклој деценији борили са овом болешћу, а уједно је обележен напредак у лечењу који је остварен ове године у нашој земљи.

Медикални онколог са Института за онкологију и радиологију Србије др Марија Ристић рекла је да је ове године у Србији уведена циљана терапија у првој линији лечења рака дебелог црева, што је Србију изједначило са стандардом лечења у Европи.

“Захваљујемо РФЗО-у, али и свима који свакодневно раде да се живот и лечење пацијената неометано одвија, колегама лекарима, медицинским сестрама, члановима породица пацијената и стратељима чији су рад и посвећеност често недовољно видљиви у друштву”, рекла је Ристић, наводи се у саопштењу.

Додала је да скулптура посвећена пацијентима, али и подсећању да сталан напредак у лечењу и свест о превенцији увек буду приоритет.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs