Хаос у најави: Пилуле за абортус од сада стижу поштом на кућну адресу, одлука ФДА уздрмала Америку!

Pilule

Жене не морају више да одлазе код лекара у ординацију.

Америчка Управа за храну и лекове (ФДА) одобрила је да се таблете за индуковање абортуса могу слати поштом, односно да жене које желе да прекину рану трудноћу медикаментима, не морају да одлазе код лекара у ординацију.

Одлука долази у тренутку када амерички Врховни суд разматра случај државе Мисисипи која жели да ограничи право на абортус, а многи се плаше да би одлука у корист рестрикција могла да угрози право на аборутс у САД, загарантовано пресудом Ро против Вејда из 1973, пише Глас Америке.

Лекови за индуковање абортуса – мајфпристон и мајопрастол, који се пију у комбинацији, дају се женама које желе да прекину рану трудноћу, а користе се и за лечење жена које су имале више побачаја.

До сада су жене морале да одлазе лекару како би добиле овај лек, који је у САД одобрен од 2000. године. Међутим, због пандемије је привремено обустављено правило да мора да се иде у ординацију, а сада је ФДА потврдила да то није потребно.
То практично значи да пацијенткиње не морају да одлазе у клинику да би абортирале, већ могу виртуелно да се састану са лекаром, а да им лек буде послат поштом. Такође се омогућава женама које немају новца или живе на селу где нема клиника за абортус да прекину трудноћу ако то желе.

Одлука је донета у тренутку када многе америчке државе доносе стриктне законе о забрани абортуса, а један од најригозорнијих има Тексас – где грађани могу да туже клинике које раде абортусе после 6. недеље трудноће.

Међутим, жене у тим државама неће моћи да добијају пилуле за абортус поштом, јер закони савезних држава имају примат у односу на одлуку ФДА, али могу да отпутују у државу у којој је то дозвољено и да им пилула стигне на адресу коју затраже. Државе Нјујорк и Калифорнија су већ објавиле да ће давати пилуле за абортус и женама из других америчких држава. Одлука ФДА уноси нови моменат у дебату о забрани абортуса у САД.
Организације које су против абортуса оцениле су да је ФДА игнорисала податке о компликацијама код употребе пилуле и да доводи жене у опасност. Траже да се врати назад старо правило одласка у клинику. Подаци ФДА показују да је од 3,7 милиона жена, које су прекинуле трудноћу таблетом, умрло њих 24.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs