Аргентински радници започели генерални штрајк против реформи председника Милеја

Argentina

Аргентински радници започели су велики генерални штрајк против радикалних мера штедње и планираних реформи новог председника Хавијера Милеја.

Након што се већина главних синдиката придружила протестима против владе те јужноамеричке земље, на 24 сата заустављени су јавни превоз, сектор за прераду житарица, супермаркети, аеродроми и банке, пренео је Реутерс.

Економиста и бивши медијски стручњак Хавијер Милеј победио је на изборима прошле године када је обећао да ће решити економску кризу, која је нарасла под претходним владама, што је довело до троцифрене инфлације.

Председникове мере за смањење трошкова стабилизовале су локална тржишта, али је строга политика штедње нанела штету реалним примањима људи и подигла ионако висок ниво сиромаштва, што је довело до пада економских активности почетком године.

Генерални секретар главног синдиката ЦТА Хуго Јаски објавио је на друштвеној мрежи „X“ да је штрајк усмерен против „владе која користи само богатима на уштрб народа, даје природна богатства и настоји да елиминише права радника“.

Влада је критиковала штрајк као неоправдан и навела да ће погодити људе који желе да раде, а током протеста биће обустављени летови, парализоване луке, банке ће бити затворене, док ће школе и универзитети радити на минималном нивоу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.