Бајден ограничио илегалним мигрантима тражење азила у САД: Нова мера се активира под једним условом

Bajden

Бела кућа издала је извршну наредбу којом се мигрантима који су илегално прешли границу укида могућност тражења азила у САД.

Уредба ступа на снагу само када је јужна граница „преплављена“, наводи се у документу, преноси ББЦ. Како је појашњено, нове мере бране илегалним мигрантима да траже азил тек када се пређе одређени праг прелазака границе на дневном нивоу.

Пријем захтева за азил на америчко-мексичкој граници обуставиће се када број прелазака достигне 2.500 дневно на граничним прелазима, а граница би се поново отворила када тај број буде опао на 1.500, јавио је раније АП, позивајући се на информације упућених извора.

Наводи се да ће мере такође олакшати службеницима за имиграцију да уклоне људе који илегално бораве у САД.

Уведене мере нису трајне и неће се више примењивати када прелази миграната опадну толико да се пограничне операције могу „безбедно и ефикасно“ спроводити.

Међу изузецима су деца без пратње, жртве тешког облика трговине људима и они којима је потребна хитна медицинска помоћ или су и непосредној и екстремној животној опасности, пише ЦНН.

Председник Џозеф Бајден је раније изјавио да је учинио све што је могао на граници кроз извршне акције и позвао Конгрес да донесе нове законе за решавање ове ситуације.

Међутим, након што се двостраначки споразум о граници распао раније ове године, Бела кућа је истражила додатне опције које би могла да предузме, додаје америчка медијска кућа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.