Батут: Током прошле године у Србији регистровано 476 оболелих од туберкулозе

Prehlada

Институт за јавно здравље Србије „Милан Јовановић Батут“ саопштио је, уочи Светског дана борбе против туберкулозе, да је у 2023. години у Србији регистровано 476 оболелих од те болести, односно два одсто више него годину раније.

У Србији епидемиолошка ситуација је стабилна уназад 15 година захваљујући примени програмске здравствене заштите која је заснована на савременим међународним стратегијама превенције и контроле ове болести.

И поред значајних потешкоћа током епидемије ковида 19, одржан је ниво дијагностике и лечења туберкулозе. Највише узрасно-специфичне нотификационе стопе туберкулозе у 2023. години у Србији регистроване су као и ранијих година у узрасним групама 60 и више година и у групи 50–59 година.

Током 2023. године регистровано је нешто мање случајева туберкулозе међу децом и адолесцентима у односу на 2022. годину, али и даље значајно више у односу на 2020. и 2021. годину.

Више од две трећине оболеле деце и адолесцената су особе из контакта са одраслим оболелим. Од укупног броја деце и адолесцената дијагностикованих и лечених од туберкулозе у 2023. години, 13 одсто нема података о спроведеној БЦГ вакцинацији.

Дистрибуција оболелих од туберкулозе према полу показује да је број оболелих мушкараца за 93 одсто виши него број оболелих жена, додаје се у саопштењу Батута.

У току 2023. године пријављене су три особе оболеле од мултирезистентне туберкулозе, што је исто као и претходне две године, али знатно мање него у периоду од 2010. до 2018. године када је било регистровано пет до 13 случајева годишње.

У 2023. години није било регистрованих особа које живе са ХИВ међу оболелима од туберкулозе, као ни особа на извршењу кривичних санкција. Пријављено је девет смртних исхода од туберкулозе, осам мушкараца и једна жена.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.