Ђурић: Србија ће наставити да пружа руку свим партнерима широм света

Marko Đurić

Министар сполних послова Марко Ђурић изјавио је на обележавању Дана спрске дипломатије, која баштини традицију дугу 835 година, да је Србија у спољно-политичкој оријентацији, препознајући значај ангажовања са великим глобалним и европским актерима, усвојила приступ „пружене руке“ и да ће наставити да је пружа свим партнерима широм света.

На свечаности у министарству, а којој су присуствовали бројни амбасадори, од Кине до САД, као и супруга председника Србије Тамара Вучић, Ђурић је подсетио на речи Винстона Черчила да наш регион производи више историје него што може да поднесе и нагласио да је управо Србија одлучна да прекине тај циклус.

„Србија је одлучна да прекине тај циклус, ангажујући се у дијалогу са свим регионалним актерима како би превазишла наслеђе прошлости. Уместо да подстичемо сукобе, ми заступамо етос отвореног Балкана, промовишући повезаност и просперитет у региону у односу на терете недавне прошлости“, навео је Ђурић.

Министар је нагласио да Србија остаје отворена за регионалну сарадњу, верујући да само кроз стабилну политичку климу могуће створити боље економске услове за грађане.

„Дипломатија је у давању приоритета повезаности у односу на поделу, кључна за постизање те визије“, рекао је Ђурић на свечаности.

Један од приоритета Србије је постајање пуноправним чланом ЕУ, навео је и додао да је јасно да је будућност региона у европској породици са којом је вишеструко везана.

„Србија мора да преузме проактивну, а не реактивну улогу на међународној сцени“, рекао је и нагласио да ће Србија наставити да води независну спољну политику, оријентисану и вођену националним приоритетима које је добро дефинисао председник Александар Вучић.

„Основни принципи који воде нашу спољну политику укорењени су у поштовању међународног права и повеље УН, заједно са посвећеношћу, подстицању дијалога и међусобног уважавања“, рекао је и истакао да смо и да ћемо бити препознати као кредибилан и поуздан партнер који се залаже за мир, стабилност и економски раст Балкана.

Србија ће радити више на склапању и неговању партнерстава са великим бројем актера на међународној сцени, па и са онима са којима не дели увек исто мишљење, навео је.

„Србија цени своја историјска пријатељства, истовремено гради и ствара нова. Наши односи са европским партнерима, попут Немачке, су кључни упркос повременим разликама. Србија се труди да постане пуноправни члан ЕУ и наставићемо нашу агенду реформе и заиста ћемо са пуно труда радити на томе“, навео је министар.

„Очување КиМ у границама Србије је од највећег националног значаја. Осигурање безбедности Срба на Косову и Метохији дипломатским путем остаје наш главни приоритет“, казао је он и нагласио да је Србија посвећена процесу дијалога уз посредовање ЕУ, залажући се за права сународника на КиМ и окончања њиховог системског угњетавања.

Додао је и да је почаствован што је на челу министарства са формалном традицијом дугом скоро два века и подсетио да су неки од наших најсјајнијих умова настали у тој институцији или су били њен део – Милан Ракић, Јован Дучић, Милош Црњански, Иво Андрић.

„Било је тренутака када нисмо успевали да следимо њихове кораке и наслеђе, али време је да уложимо све напоре у модернизацију и професионализацију дипломатске службе и да створимо институцију која ће бити адекватна да помогне нашој земљи да се суочи са комплексностима савременог света“, рекао је министар.

Према његовим речима, за постизање спољно-политичких циљева Србије, императив је да институције делују заједно, синхронизовано и проактивно.

„МСП има велику одговорност, али и велику част у постављању спољно-политичких приоритета и обликовању спољне политике Србије“, рекао је и додао да су свесни да МСП мора да прати модерне трендове, како би адекватно одговорило на изазове.

Зато је у плану каже јачање министарства у сваком смислу уз подршку тима МСП и највишег државног врха, а циљ је да српске дипломате буду најбољи, најефикаснији и најобразованији део државног апарата на понос сваког грађанина Србије.

„МСП ће настојати да буде активан заговорник интереса грађана Србије широм света и ефикасно средство за спровођење најважнијих политичких активности“, нагласио је он.

Дан дипломатије, 29. мај, установољен је 2015. између осталог и као сећање на прву дипломатску мисију српске државе из 1189. године и 1839. годину, када је млада српска држава формирала Књажевску канцеларију иностраних дела, претечу МСП.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.