Гашић на полагању заклетве војника: Србија је увек водила мирољубиву политику

Gašić

Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је полагању заклетве војника на добровољном служењу војног рока генерације „јун 2024“ у ваљевској касарни „Војвода Живојин Мишић“ и том приликом поручио да је поносан што има прилику да стане пред најмлађи строј наше војске у свечаном часу полагања војничке заклетве.

Гашић је указао да војничка заклетва у нашем народу има дугу традицију, као и узвишено значење. „Полагањем заклетве војник се отаџбини заклиње чашћу, залаже своју реч као јемство војничке и људске врлине. Онај који је спреман да брани слободу и независност Србије, као темељне вредности нашег друштва, заслужује посебно поштовање“, рекао је министар, саопштило је министарство.

Према његовим речима, Србија је увек водила мирољубиву политику.

„И данас остајемо верни истим начелима. Доследно промовишемо дијалог, сарадњу, разумевање међу државама и позивамо на поштовање међународног права“, казао је Гашић. Он је истакао да смо, захваљујући патриотизму, пожртвовању и вери у истину и правду, кроз бурну историју сачували земљу, традицију и културу.

„Очување тих вредности дугујемо генерацијама које долазе, следећи и чувајући слободарску идеју која је водила све наше претке“, навео је он. Министар је напоменуо да је Србија изабрала пут војне неутралности и додао да наша држава не жели непријатељства нити сукобе, већ, како је рекао, мир и просперитет за цео регион. „Једина улога наше војске управо и јесте заштита мира као основног предуслова развоја наше лепе земље. Нећемо бити део војничких савеза и о својој одбрани и безбедности бринућемо сами“, истакао је он.

Гашић је нагласио да таква одлука проистиче из тежње да суверено доносимо све државне одлуке искључиво у складу са интересима нашег народа.

„Због тога градимо снажну војску, опремамо је, увећавамо, бринемо о унапређењу статуса и стандарда наших припадника“, казао је он. Обраћајући се родитељима војника, министар је поручио да треба да буду поносни, јер су, како је навео, подигли и васпитали младе људе у духу наше традиције и усадили осећај одговорности према своме роду и својој земљи. Војницима генерације „јун 2024“ министар одбране је поручио да постају део Војске Србије, институције којој грађани наше земље највише верују.

„Својим радом, залагањем и дисциплином бићете у прилици да том поверењу и допринесете. Сваким наредним даном обуке сазреваћете и као људи и као војници. Постаћете снажан и јединствен колектив, осетићете снагу заједништва и пријатељства које ће вас везивати целог живота“, рекао је он.

Гашић је сигуран да међу њима има оних који ће се, након одслужења војног рока, одлучити за професионалну војничку каријеру и он их томе охрабрује, „Знам да је служба у Војсци Србије не само часна, већ и мудра животна одлука“, истакао је министар.

На полагању заклетве присуствовали су шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Горан Момчиловић, начелник Управе за људске ресурсе (Ј-1) Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Саво Иришкић, заменик команданта Команде за обуку пуковник Небојша Цветковић, представници округа и локалне самоуправе, представници СПЦ, као и родбина и пријатељи војника.

Командант данашње свечаности био је командант Другог центра за обуку у Ваљеву пуковник Саша Стојиљковић. Један од војника који је данас положио заклетву је Новосађанин Никола Перковић није крио задовољство након досадашњег искуства проведеног у касарни.

„Желео бих да радим у Речној флотили у Новом Саду, јер сам одатле родом. Свако ко мисли да му треба мало дисциплине требало би да дође да служи војни рок“, рекао је Перковић. Јована Маликовић из Фекетића нагласила је да је војнички позив – прави позив за њу.

„Учена сам правим вредностима и љубави према отаџбини и у неком тренутку сам осетила да је ово прави позив за мене. Имам велика очекивања и до сада су испуњена. Занимљиво је, све ово је нешто ново за нас, али смо се навикли“, рекла је Маликовићева.

Она је позвала све младе да дођу на добровољно служење војног рока. Поруку са данашње заклетве послао је и Андреј Сретовић, који сматра да је добровољно служење војног рока, како је рекао, пут којим се померају сопствене границе.

„Морамо бринути о нашем народу колико год можемо, јер нико други то неће урадити, ако ми млади нећемо“, рекао је Сретовић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.