Исламска држава преузела одговорност за бомбашки напад на Филипинима

Islamska država

Екстремисти Исламске државе преузели су одговорност за бомбашки напад током мисе на Филипинима у којем су данас погинуле најмање четири, а повређено је 50 особа.

Исламска држава, која има утицај на југу земље, саопштила је на Телеграму да су њени припадници детонирали бомбу, пренео је Ројтерс.

Председник Фердинанд Маркос млађи пре него што је ИС преузела одговорност, осудио је јутрошњи напад за време мисе и за њега окривио „стране терористе“, док су полиција и војска појачале стање приправности на југу земље и у околини главног града Маниле.

„Најоштрије осуђујем бесмислене и најгнуснија дела која су починили страни терористи“, рекао је Маркос у саопштењу, после експлозије бомбе током јутарње католичке мисе у универзитетској сали у филипинском граду Маравију, у коме су најмање четири особе изгубило живот и најмање 50 рањено.

Лидер Филипина нагласио је да ће екстремисте који врше насиље против невиних увек сматрати непријатељима филипинског друштва.

„Операције са циљем да се извршиоци терористичких активности приведу правди наставиће се несмањеним интензитетом“, рекао је министар одбране Гилберто Теодоро на конференцији за новинаре, наводећи да има „снажних индиција“ да је у нападу учествовао страни елемент.

Папа Фрања се у Риму помолио за филипинске жртве током данашње мисе и у посебној писаној поруци, замолио „Христа принца мира (да) да свима снагу да се одрекну насиља и да добро победи свако зло“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs