Историјска седница у Версају: Француска постала прва земља која је укључила абортус у свој Устав

Versaj

Француска је постала прва земља која је укључила добровољни прекид трудноће у свој Устав, за разлику од многих земаља у којима се то право ограничава.

За симболично гласање било је потребно три петине оба дома парламента да гласају за озваничење промене, при чему су се и посланици и сенатори сложили око истог законодавног текста.

Од 925 посланика и сенатора са правом гласа, 780 је подржало амандман, док је против 72.

Зачуо се громогласан аплауз у сали када је резултат објављен у понедељак, док је Ајфелова кула у центру Париза осветљена у знак обележавања ове прилике, преноси Гардијан.

Гласање је било последњи корак за усвајање уставне промене након што је француски Сенат прошле недеље гласао за усвајање закона који је предложила влада, док је Народна скупштина, доњи дом парламента, гласала за одобрење предложене уставне промене у јануару.

Четири дана пре 8. марта, Међународног дана права жена, овом реформом ће се у члан 34. Устава увести реченица – „Законом се утврђују услови под којима се остварује слобода загарантована женама да прибегну добровољном прекиду трудноће.

„Када су права жена нападнута широм света, Француска устаје и ставља се на чело напретка”, рекао је недавно премијер Габријел Атал.

Према анкетама, уписивање права на абортус у Устав подржава више од 80 одсто француског становништва.

Противници абортуса најавили су скуп испред дворца Версај током дана, док ће присталице прекида трудноће окупити на тргу Трокадеро. Тај скуп у Паризу су иницирале градске власти и организације за права жена.

Абортус је у Француској легализован 1975. године, четири године после апела у којем су 343 жене, међу којима славне глумице Жана Моро, Катрин Денев и списатељице Симон де Бовоар, Маргерит Дирас, Франсоаз Саган признале да су имале абортус.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.