Из Шпаније стигао репродуктивни материјал за још 10 вантелесних оплодњи

Trudnoća

Из Шпаније је током викенда у Србију увезено 10 пакета репродуктивног материјала за 10 парова и жена без партнера који су прошли комисије и испунили прописане услове за вантелесну оплодњу о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО).

У саопштењу се прецизира да је из банке репродуктивног материјала у Шпанији, са којом РФЗО има потписан уговор, увезено пет пакета јајних ћелија и пет пакета сперматозоида.

Како се наводи, свих 10 поступака биће обављено у Гинеколошко акушерској клиници Народни Фронт у Београду.
За поступак вантелесне оплодње о трошку државе донираним репродуктивним ћелијама из иностранства до сада се преко портала е-управе пријавило око 700 жена.

Прве јајне ћелије из иностранства увезене су у јануару за првих шест жена које су испуниле критеријуме.

До сада су уз помоћ донираних репродуктивних ћелија потврђене две трудноће – једна од донираних сперматозоида донора из Србије и једна из јајних ћелија из банке у Шпанији.

Право на ВТО са донираним ћелијама о трошку државе имају жене до 45 година старости које имају партнера, а једно од њих не може да се оствари у улози родитеља, као и жене које немају партнера и немају дете, а желе да постану мајке.

Преко портала е-управе почело је и пријављивање за жене које саме финансирају вантелесну оплодњу донираним репродуктивним материјалом.

Сви који добију одобрење комисије за ВТО о трошку државе, могу тај поступак да обаве у некој од седам државних и 15 приватних клиника са којима РФЗО има уговор.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs