Јерменска полиција поново била мета напада: Ово није први инцидент – какве везе са тим имају преговори са Азербејџаном?

Policija Jermenija

У јереванском дистрикту Нор-Норк нападнута управна зграда Управе полиције од стране тројице нападача. Том приликом су два нападача рањена и то од стране експлозивне направе коју су управо нападачи бацили, док је трећи, за којег се сумња да је активирао експлозивну направу, ухапшен без видљивих повреда, јавља јерменски Арменпресс.

Догађајима у јереванском насељу Нор-Норк претходило је неколико догађаја, који су следствено у јерменским медијима повезани са експлозијом у Нор-Норку.

Наиме, већ месецима трају преговори Јерменије и Азербејџана о демаркацији границе и размени територија. Превасходно је тема разговора јерменска североисточна област Тавуш, која се граничи са Азербејџаном. На територији Тавуша се налази село Воскепар, које је ових дана центар окупљања јерменских патриота и тврдих заговорника очувања постојећег стања, без предаје „четири села“ Азербејџану.

Противници премијера Пашињана сматрају да је преговарачки оквир погрешан

Противници премијера Пашињана сматрају да је преговарачки оквир за постизање мировног споразума са Азербејџаном погрешан из разлога „превелике попустљивости“ премијера, а што се често чује на скупштинским заседањима од стране опозиционе опције коју предводи бивши председник Јерменије Роберт Кочарјан.

Међутим, противници премијера се не налазе само у парламенту или ванпарламентарним партијама, већ и међу демобилисаним борцима бивше Републике Нагорно-Карабах (Арцах), који су избегли у Јерменију у последњој септембарској бици за Карабах, када су етнички Јермени у потпуности напустили спорну територију. Противници премијера се налазе и у јерменској интелектуалној елити, али и удружењима бораца Првог и Другог рата за Карабах.

Управо удружења ветерана, са огромним ратним искуством, из угла тренутне власти у Јеревану представљају озбиљну претњу. Једно такво удружење са називом „Борбено братство“ је у претходних недељу дана посетило село Воскепар, те изразило решеност да спречи предају села Азербејџану, а што је у Јеревану протумачено као изазивање тензија на граници усред преговора.

У објави на друштвеној мрежи Yоутубе, „Борбено братство“ је истакло да су чланови удружења посетили Воскепар, али и да су им се у посети придружиле „стотине грађана“.

Оваква активност удружења није прошла незапажено,а најављујући нову посету Воскепару, „Братство“ је у објави на друштвеној мрежи Фацебоок пренело наводни разговор заменика начелника полиције Вардана Вардањана и представника удружења Хранта Тер-Абрахамјана, где је Вардањан наводно изнео сумњу да Азербејџан у недељу планира диверзију на том простору, а да ће присуство „Братства“ допринети угрожености грађана и њих самих.

Удружење се оглушило позиву заменика начелника полиције, а полиција јер одреаговала тако што је привела 49 чланова удружења, који су сумњичени за илегално поседовање оружја и експлозивних направа. О овоме сведочи удружење у истој објави на друштвеној мрежи Фацебоок.

Инцидент код управне зграде Управе полиције Нор-Норк је одмах повезан са „Братством“

Русију је у петак погодио стравичан акт тероризма у московској концертној сали Крокус сити хол када је живот изгубило више од 130 људи у незапамћеном делу међународног тероризма.

Само два дана касније, у недељу око поднева, дошло је до експлозије у згради Управе полиције у јереванском насељу Нор-Норк. То је у Јерменији пробудило сумњу да се понавља 2016. година када је оружана група „Сасна Тсррер“ заузела полицијску станицу у јереванском насељу Еребуни, држећи полицијске службенике као таоце пуних четрнаест дана.

У извештавању о догађајима у насељу Нор-Норк локални јерменски медији су извештавали са дозом опреза, без детаља, док је прве детаље донео „Спутник Армениа“, који је објавио да су нападачи на зграду полиције у Нор-Норку повезани са „Борбеним братством“ и да овај напад има везе са привођењем чланова удружења, а што су затим преузели и други медији.

Удружење је моментално на друштвеној мрежи оштро демантовало ове извештаје, наводећи да они свој рад базирају искључиво на законима Јерменије. Касније у току дана портпарол „Борбеног братства“ је у изјави рекао да су сви чланови удружења пуштени, јер код њих ипак није пронађено оружје.

Очињан: Борбено братство није било познато широј јавности до њиховог одласка у Воскепар

Политиколог и новинар из Јеревана Ален Очињан у изјави за Еуронеwс Србија рекао је поводом догађаја у Нор-Норку да удружење „Борбено братство“ није било познато широј јавности, нити је било медијски експонирано све до организованог одласка у село Воскепар 17. марта.

„За удружење „Борбено братство“ већина јавности у Јерменији је чула први пут прошле недеље када су се упутили у Тавуш, тј. Воскепар, да пруже подршку локалном становништву. Тај њихов чин је добио одређену медијску пажњу, а свакако да је значајно и то што се историчар и политиколог Хрант Тер-Абрахамјан својеврсни лидер овог удружења ветерана јавно експонирао. Не постоји прецизна информација колико чланова има удружење, али је свакако значајна чињеница то да је 49 чланова удружења приведено јуче на путу ка Тавушу због наводног илегалног поседовања оружја, што говори о њиховој доброј организованости. Све то с обзиром да су се у Воскепар упутили сопственим путничким аутомобилима. Такође, удружење је саопштило и то да су сви чланови који су били приведени, сада пуштени на слободу“, рекао је Очањан.

Поводом догађаја у Нор-Норку, Очањан преноси сличан извештај као што је случај и са осталим локалним медијима.

„На сву срећу нема смртно страдалих у експлозији код зграде полиције у Нор-Норку. Двојица нападача су рањени управо од експлозије бомбе коју је по наводима полиције вероватно бацио трећи нападач. Што се тиче нападача, поменуто удружење се јасно оградило до инцидента, наводећи да нападачи нису њихови чланови, а да такође организација нема ништа са нападом. Ја примећујем висок степен некоординисаности и неприпремљености у јучерашњем нападу, те сматрам да се ради о делу мање групе или појединаца, без јаће структуре која би стајала иза самог дела, јер да је иза нападача стајала нека организација или партија, напад би био сигурно организованији. Памтимо, између осталог, талачку кризу 2016. године у Еребунију, и сећамо се како је то изгледало и колику је пажњу јавности пробудило“, каже он.

Значај Воскепара је велики из инфраструктурних разлога, али се не ради о предаји самог насеља

Очињан је за Еуронеwс Србија прокоментарисао и дешавања у Тавушу, тј. Воскепару, које је окарактерисао као покушај да се задржи приступ важној саобраћајници која повезује Јерменију и Грузију.

„Када говоримо о та „четири села“ о којима се пише као предмету преговора Јерменије и Азербејџана о свеобухватном мировном споразуму, важно је напоменути да се не ради у потпуности о самим насељима, већ деловима насеља, а што чини у великој мери плодне пашњаке и оранице, које прехрањују ова села. Дакле, од Јерменије се на тражи да преда сама насеља, већ делове, а што ће довести до расељавања када мештанима буде онемогућено да обрађују ту земљу, која ће доћи под контролу Азербејџана“, рекао је Очињан и наставио:

„У погледу инфраструктуре, Јерменију и Грузију повезују три саобраћајнице. Међутим, када гледамо из перспективе Јеревана, већина саобраћаја се одвија управо путем који пролази по територији села Воскепар, с обзиром да је то најкраћи пут до Грузије. Уколико дође до примопредаје, бојим се да из сигурносних разлога овај пут више неће бити у употреби, а онда ће морати да се приступи или обнови и ревитализацији других путних праваца, или изградњих нових, што је додатни трошак. На крају крајева, ова саобраћајница је јако добро одржавана, и ако не буде употребљавана, све што је у њу уложено ће пропасти“, закључује Очињан.

Очињан сматра и да не постоји повезница између догађаја у Москви и Нор-Норку

Политиколог и новинар из Јеревана истиче да је, за разлику од терористичког акта у Москви, догађај у главном граду Јерменије, само инцидент.

„Не видим могућност да се у било којој анализи догађаји из Москве и Нор-Норка посматрају као повезани, с обзиром на то да је догађај у Москви ипак добро планиран и изведен тако да је довео до смрти више од 130 људи, што је застрашујуће. Догађај у Нор-Норку као што рекох је ипак само инцидент, на сву срећу без смртно страдалих и понављам, вероватно је дело појединаца, а биће ускоро и познато из ког разлога је нападнута зграда полиције“, закључио је Очињан.

Поводом инцидента у Нор-Норку јереванска полиција није пружила више информација, сем да је збринула сву тројицу нападача, а удружење „Борбено братство“, тј. њен лидер Хрант Тер-Абрахамјан је у интервјуу Тхе Армениан Репорт-у оштро оповргао тврдње да „Братство“ има везе са инцидентом у Нор-Норку, наводећи да су чланови удружења пресретнути на путу ка Воскепару и приведени под сумњом да у Воскепар носе оружје, које није пронађено,а затим су сви чланови удружења пуштени на слободу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.