Контроверзни закон у Шкотској и слобода говора: Већ стигло 3.000 пријава, полиција неће хапсити ауторку „Харија Потера“

Zakon u Škotskoj

Иако је био 1. април, многима није било до шале. Тог дана у Шкотској је на снагу ступио закон за борбу против злочина из мржње, којим се консолидују постојећи закони, али и уводи ново кривично дело. Реч је о „претећем или увредљивом понашању које има за циљ да подстакне мржњу на основу старости, инвалититета, вере, сексуалне оријентације, трансродног идентитета и варијација у полним карактеристикама“, а максимална казна затвора је седам година. Критичари истичу да би управо овај нови акт могао да утиче на слободу говора Шкота, а можда најгласније критике стигле су од ауторке „Харија Потера“ Џ. К. Роулинг, која је полицију позвала „да је ухапси“.

У складу са новим законом, особа је начинила прекршај уколико изјави нешто или се понаша на начин „који би разумна особа сматрала претећим или увредљивим“, са намером да изазове мржњу на основу заштићених карактеристика, преноси ББЦ. Расна мржња већ је била забрањена законом из 1986. године, а нови закон не забранује изричито мржњу према женама. Шкотска влада каже да ће то бити решено посебним предстојећим законом против мизогиније.

АДВЕРТИСЕМЕНТ
Према писању ББЦ, полиција Шкотске већ је примила више од 3.000 пријава злочина из мржње откако је у понедељак закон ступио на снагу. Велики број се заправо односио на говор ппремијера Хумзе Јусафа из 2020. године – тадашњег секретара правосуђа – који је „истакао беле људе у истакнутим јавним улогама“.

Министарка за безбедност у заједници Шиобан Браун рекла је да људи упућују „лажне и непријатне жалбе“, а шкотска полиција је саопштила да су притужбе на говор господина Јусафа процењене у то време, без почињеног злочина ни нису предузете никаке радње. Нови закон, кажу, неће важити ретроактивно.

Контроверзе око новог закона

Браун је истакла да ће нови закон помоћи у иградњи „безбедних заједница које живе без мржње и предрасуда“.

„Знамо да утицај на оне који добијају физичке, вербалне или онлајн нападе може да буде трауматичан и да промени живот. Ово законодавство је суштински елемент нашег ширег приступа у борби против такве штете“, рекла је она, преноси АП.

Премијер Шкотске Хамаза Јусаф, говорећи за Скy неwс, рекао је да мисли да би свако препознао да је у последњих неколико година мржња превише распрострањена у друштву. Додао је и да морају да се предузму снажне мере против тога и да постоји приступ нулте толеранције.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Хари Потер више не би могао да дође до школе: Забрањена вожња „Хогвортс експреса“ из безбедносних разлога
Истраживање у Шкотској: Одлазак бициклом на посао позитивно утиче на ментално здравље

Тањуг/АП/Андреw Миллиган/ПА

„Имам пуно поверење у полицију која на одговарајући начин истражује питања мржње и, наравно, стара се да заштитимо слободу изражавања која је тако витална за нашу демократију“, рекао је он.

Ипак, критичари тврде да ће закон имати застрашујући ефекат на слободу говора, због чега ће се људи плашити да изразе своје ставове. Закон је иначе усвојио шкотски парламет пре скоро три године, али је његова примена одлагана због спорова око саме примене.

Активиста за људска права Питер Татчел рекао је да је закон добронамеран, али нејасан, ослањајући се на „субјективно тумачење“ онога што представља злостављање и омогућавајући људима да анонимно пријаве наводе прекршаје.

И посланица Шкотске националне партије Џоана Чери рекла је да „ако сте жена, имате свако право да будете забринути“.

„Биолошки пол није укључен као заштићена карактеристика у закон, упркос томе што су жене једна од најзлостављанијих група у нашем друштву“, написала је она у листу „Тхе Национал“.

Ауторка „Харија Потера“ позвала шкотску полицију да је ухапси због закона о мржњи

Ауторка „Харија Потера“ Џоана К. Роулинг позвала је полицију да је ухапси у складу са новим шкотским законима о злочинима из мржње, а након низа објава на друштвеним мрежама у којима је назвала трансродне жене мушкарцима.

Роулинг је написала да су усвајањем закона шкотски политичари „ставили већу вредност на осећања мушкараца који изводе своју идеју о женскости, колико год мизогини или опортунистички, него на права и слободе стварних жена и девојака“, преноси Тајмс.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ

Национални музеј Шкотске у Единбургу вратиће тотемски стуб домородачких групи Ниска у Британској Колумбији
Бивша шкотска премијерка Никола Старџон објављује мемоаре
На друштвеној платформи X, Роулинг је споменула две трансродне активисткиње, али и неколико осуђених силоватеља и сексуалних преступника који тврде да су трансродне жене, укључујући и осуђеног силоватеља Ајлу Брајсон, који је након хапшења смештен у женски затвор, да би касније био пребачен у мушки.

„Љупка шкотска девојка и осуђени двоструки силоватељ Ајла Брајсон пронашла је у себи праву аутентичну жену недуго пре него што је требало да буде осуђена. Погрешан род је мржња, зато поштујте Ајлине заменице, молим вас“, написала је Роулинг.

Трансродна активисткина Монро Бергдорф, коју је Роулинг споменула на друштвеним мрежама, назвала је коментаре ауторке „поремећеним“, и закључила да су они произашли из мржње према трансродним особама.

„Слобода говора и веровања се завршавају у Шкотској ако се тачан опис биолошког пола сматра криминалним. Тренутно сам ван земље, али ако се оно што сам овде написала квалификује као прекршај према одредбама новог закона, радујем се хапшењу када се вратим у родно место“, додала је Џеј Кеј Роулинг.

Са ауторком се сложила британска влада истакавши да су „биолошки пол и родно критична уверења заштићени британским законом, као и да се то неће променити док су конзервативци у влади“.

„Људе не треба криминализовати због изношења једноставних чињеница о биологији. Верујемо у слободу говора у овој земљи, а конзервативци ће је увек штитити“, саопштио је премијер Риши Сунак.

Шкотска полиција је иначе саопштила је да неће даље истраживати коментаре ауторке „Харија Потера“ на друштвеној мрежи „X“, јер је процењено да не крше законе.

„Коментари нису процењени као криминални и неће бити покренуте даље радње“ наводи се у саопштењу полиције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.