Лавров обавио низ телефонских разговора са српским званичницима: Потврђена обострана спремност за јачање сарадње

Sergej Lavrov

Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров разговарао је телефоном са председницом Народне скупштине Републике Србије Аном Брнабић, министром унутрашњих послова Ивицом Дачићем и министар спољних послова Марком Ђурићем о ситуацији на Косову и контактима на високом нивоу, саопштило је Министарство спољних полова Русије.

– У духу стратешког партнерства разматрана су кључна питања билатералне сарадње. Потврђена је обострана спремност за јачање сарадње и наставак дијалога на високом и највишем нивоу, као и у међуресорном формату – наводи се у саопштењу.

Размотрени су проблеми заједничког рада на мултилатералним платформама, пре свега у систему УН.

Констатована је сличност приступа и обострана жеља за наставком координисаних активности у циљу решавања кључних питања међународне агенде.

– Изражена је намера обе стране да се одупру злонамерним покушајима ревидирања појединих историјских догађаја на Балкану. Истиче се недопустивост качења политизованих етикета државама и народима – додаје се у тексту.

Како се наводи, повећана пажња је била посвећује ситуацији на Балкану, решавању косовског проблема, ситуацији у и око Босне и Херцеговине.

Константовано је јединство у потреби ослањања на међународно право и фундаменталне резолуције Савета безбедности УН 1031 и 1244.

Разговор је обављен на иницијативу српске стране.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.