Ликовне уметнице Ниша: Изложба која представља стваралаштво жена из југоисточне Србије први пут пред Београђанима

Izlozba

Жена у свету уметности и даље има много мање него мушкараца. Ипак, оне су бројне, а Галерија ликовне уметности у Нишу једно је од места које негује и подстиче њихово стваралаштво. Део њихове разнолике колекције публика у Београду има прилику да види у Кући легата у склопу изложбе „Ликовне уметнице Ниша“.

Ауторка ове изложбе Емилија Ћоћић Билић за ову изложбу изабрала је укупно педесет дела уметница које су пореклом из југоисточне Србије или су радном биографијом везане за то поднебље, а то су дела која су претходно излагана појединачно, на самосталним или колективним изложбама, публикованим у каталозима и монографијама али никада до сада нису презентована као целина.

Узор свима њима била је Надежда Петровић.

„Изложба је креирана са намером да се јавност упозна са стваралаштвом ликовних уметница нашег града. Обухваћен је период од 1973. до 2021. године“, каже за Еуронеwс Србија Ћоћић Билић.

Као дела која највише привлаче пажњу посетилаца на изложбама јесу она углавном најмање заступљена – скулптуре.

„Три скулптуре су заступљење и ауторке ових дела јесу истакнуте нишке уметнице, Олга Милић, вишеструка учесница ликовне колоније Сићево, као и Весна Милојковић, чија скулптура датира из нешто каснијег периода, док је прва уметница стварала током седамдесетих и осамдесетих година“, објашњава ауторка.

Осмишљена у циљу сагледавања стваралаштва уметница током последњих пет деценија, ова поставка проткана наративима, поетикама и приступима, представља ове жене као активне актерке сцене, које су инспирисане напетим дешавањима у визуелној средини, уз неизбежан утицај наслеђа и традиције, остајући доследне свом уметничком стилу.

„Њихова дела њих заиста мапирају као активне учеснице културног живота не само нашег подручја већ и читаве земље. Што се тиче тематско мотивско оквира, доминантан свакако јесте мотив природе што и не треба да чуди с обзиром на то да је највећи број дела настао током боравка уметница у ликовној колонији у Сићеву“, каже Ћоћић Билић.

Неке уметнице нису нашле инспирацију само у свету око њих већ и у оном који се налази у њима самима, што само доприноси аутентичности изложбе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.