Мицотакис: Србија је темељ Западног Балкана, не могу да замислим да није део Европске уније

Micotakis

Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис рекао је да је Србија темељ стабилности Западног Балкана и да не може да замислим да Западни Балкан буде везан за Европу, а да Србија није део Европе.

Гостујући у у подкасту „Остатак је политика“ некадашњег портпарола британске владе Алистера Кембела, Мицотакис је подсетио да је Солунска декларација из 2003. године први пут помињала потребу приближавања Западног Балкана Европи, али да се није довољно напредовало.

„Постоји нова динамика, такође као резултат ситуације у Украјини, и то морамо искористити. Зато морамо наградити земље које заиста највише напредују. Поменули сте Србију. Србија је темељ стабилности Западног Балкана. Не могу да замислим да Западни Балкан буде везан за Европу, а да Србија није део Европе. То је највећа држава, највећа економија. Потребан нам је одговарајући сет подстицаја и дестимулација да погурамо Србију у њеном европском правцу“, истакао је Мицотакис, објављено је на сајту премијера Грчке.

Други водитељ подкаста, Рори Стјуард, констатовао је да тако нешто захтева да Европа да ризикује, и да Немачка и Француска буду храбре.

„Пре свега, једна од ствари коју ћемо урадити током следећег европског циклуса је да преиспитамо процес проширења. Шта заправо значи постати члан? Које су можда посредне прекретнице које можемо поставити за ове земље како би схватиле да ће, како буду напредовале, имати корист. Јер у овом тренутку, морамо бити искрени, грађани на Западном Балкану не верују да ће постати део европске породице. Ово је велики проблем“, навео је Мицотакис.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.