Нападач из Париза на листи радикалних исламских екстремиста: Био у затвору, а установљени му и психијатријски поремећаји

Policija Pariz

Француска полиција ухапсила је радикалног 25-годишњег исламисту који је синоћ у Паризу убио немачког туристу, а ранио још две особе.

Он је након хапшења изјавио да је напад извршио јер био забринут „због страдања муслимана, посебно у Авганистану и на палестинским територијама“, уз оптужбу да је Француска саучесник у томе, саопштио је данас француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманин.

Он је нагласио да је нападач током хапшења узвикивао „Алаху Акбар“ (Бог је велики).

– Ова особа је била спремна да убије још људи – рекао је Дарманин током конференције за новинаре.

Исламски екстремиста већ хапшен

Француско тужилаштво за борбу против тероризма потврдило је да је отворило истрагу о овом нападу у којем је исламски екстремиста ножем јурио неколико немачких туриста, убио мушкарца, а потом чекићем ранио још две особе.

Полиција је имала његово име на попису радикалних исламиста, наводи се.

Нападач је провео четири године у затвору и да је пуштен на слободу 2020. године, након чега је био под надзором и на психијатријском лечењу.

Како пише Ле Монде, рођен је у Француској 1997. од родитеља Иранаца, с којима живи у Есонеу.

Домаћа обавештајна служба (ДГСИ) га је ухапсила 2016. због планирања напада у Ла Дефенсеу.

Осуђен је на пет година затвора, од тога годину дана условно, а након одслужења казне пуштен је 2020. године. Био је стављен под судски надзор.

Био је склон радикалном исламизму и имао је психијатријске поремећаје због којих је био је подвргнут психијатријском лечењу током целог притвора и након пуштања на слободу.


Оглашавао се на мрежама

– Први месеци били су охрабрујући, чинило се да се „одвојио од религије“ након што је пуштен – рекао је извор из сигурносних кругова агенцији Франце-Прессе. Али овај човек с „врло нестабилном“ личношћу поновно изазива забринутост од пролећа-лета 2022, према овом извору.

Такође је примећена његова „значајна дигитална активност“. Непосредно пре његовог напада, на друштвеним мрежама објављен је видео који оправдава његов чин. Нападач посебно спомиње „владу или убиство невиних муслимана“, наводи сигурносни извор.

Смртоносни напад догодио се у 15. париском арондисману, а нападач је затим прешао реку Сену ка десној обали, где је чекићем напао и повредио две особе.

Међу повређенима је и енглески туриста, ударен чекићем у око, а друга особа је такође повређена током напада, али је само доживела стање шока, навели су званичници.

Полиција га је зауставила и неутралисала га са два електро-шока, рекао је министар Дерманин и похвалио полицајце на брзој реакцији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs