Нема препрека за српску економију: Потврда кредитног рејтинга добра порука инвеститорима

Traktor

Економиста Љубодраг Савић оценио је да је потврда кредитног рејтинга Србије на нивоу ББ+ од стране Агенције за оцену кредитног рејтинга „Фитцх Ратингс“, веома значајна порука за стране инвеститоре.

– Већ дуже време Србија се за земљу нашег габарита и развијености, налази прилично високо на лествици кредитног рејтинга и то је добра околност – рекао је он за Тањуг.

Савић је нагласио да страни инвеститори имају неколико параметара како оцењују неку земљу и да је један од важнијих, оцена кредитног рејтинга.

– Тај рејтинг је и светски параметар који каже овде је, што се нас тиче, све сасвим у реду – рекао је Савић.

Он је нагласио и да оцена да ће капиталне инвестиције остати на високом нивоу захваљујући радовима на тренутно највећем пројекту у Србији, изградњи комплекса Еxпо 2027, сугеришу и нама и страним инвеститорима да ће кредитни рејтинг Србије и у наредном периоду бити стабилан и релативно висок.

Низак ризик за инвеститоре

– Кључна ствар за све је да се очекује релативно висока и релативно стабилна стопа раста домаћег бруто производа (БДП), што за стране инвеститоре и финансијске и оне у реалном сектору значи да постоји један релативно низак ризик у смислу улагања у куповину хартија од вредности, изадавање кредита или улагање у реални сектор – рекао је Савић.

Агенција за оцену кредитног рејтинга „Фитцх Ратингс“ потврдила је јуче кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, што је на корак до инвестиционог рејтинга, уз стабилне изгледе за његово даље повећање, Како је саопшило Министарство финансија, кредитни рејтинг Србије подржан је кредибилним оквиром макроекономске политике, дисциплинованом фискалном политиком, као и растом БДП по глави становника, у поређењу са просеком земаља са аналогним рејтингом. У извештају је наведено и да је Србија успешно управљала акроекономским ризицима који су произишли услед енергетске кризе.

На основу прелиминарних података, агенција је предвидела економски раст од 2,5 одсто за 2023. годину, који је подржан инвестицијама и трговинском разменом. Наведено је и да је извоз порастао услед капацитета генерисаног новим страним директним инвестицијама, на основу развоја инфраструктурних пројеката и развоја грађевинског сектора и сектора некретнина.

Допринос пољопривредног сектора

Опоравак пољопривредног сектора са растом од девет одсто услед повољних временских услова након две године суше је такође подржао овакав раст. Оцењујује се и да би потражња на домаћем тржишту требало да буде главни извор раста у 2024. и 2025, док ће приватна потрошња имати користи од континуираног раста плата.

Пројекти финансирани страним директним инвестицијама ће даље поспешити извоз, као и повећање потражње у оквиру Европске уније, иако ће ефекат донекле бити неутралан с обзиром на интензитет увоза за потребе грађевинских и инфраструктурних пројеката.

Пројекат ЕXПО 2027

Истакнуто је и да ће Србија наставља путем одрживог економског раста, вођеног високим страним директним инвестицијама, и да ће захваљујући радовима на тренутно највећем пројекту у земљи, изградњи комплекса ЕXПО 2027, капиталне инвестиције ће остати на високом нивоу.
Учешће инвестиција у БДП-у се предвиђају на око 26,5 одсто у 2024. и 2025. години, у односу на 18,2 одсто, колико су износиле у периоду између 2010. и 2019. године. Фитцх агенција, такође је предвидела раст од 3,3 одсто у 2024. години и 4,2 одсто у 2025. години, и да ће Споразум о слободној трговини потписан са Кином у септембру прошле године,

Нови план раста ЕУ за Западни Балкан, као и инфраструктурни развој у оквиру припрема за ЕXПО 2027. заједно подржавати висок раст за долазећи период. Влада Србије ће наставити даље да јача своју привреду, акумулира резерве и континуирано привлачи стране директне инвестиције, као и да позитивно и успешно одговара на различите изазове, како из домаћег, тако и из међународног окружења, наведено је у саопштењу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs