Нестварни призори у Атини: Прашина из Сахаре прекрила главни град Грчке и обојила небо у наранџасто

Atina

Атина и јужни делови земље у уторак су поново били обавијени сахарском прашином, са нијансама жуте и наранџасте које су створиле нестварну атмосферу у граду.

Облаци прашине, ношени преко Средоземног мора из Северне Африке, обавили су Акропољ и друге знаменитости Атине, пише „АП“.

Јаки јужни ветрови пренели су прашину из Сахаре, па је у последњим сатима дневног светла грчка престоница игледала као да је за фотографисање коришћен „Марсовски“ филтер.

Предвиђа се да ће се небо разведрити у среду како се ветрови смене и помере прашину, а температуре ће пасти. У уторак, дневни максимум на деловима јужног острва Крита премашио је 30 степени Целзијуса, више од 20 степени Целзијуса изнад онога што је забележено у већем делу северне Грчке.

Јаки јужни ветрови последњих дана такође су распиривали необичне ране шумске пожаре у јужном делу земље, преноси „АП“.

Ватрогасна служба је у уторак увече саопштила да је у протекла 24 сата избило укупно 25 шумских пожара. Три особе су ухапшене на егејском одмаралишту Парос под сумњом да су случајно изазвале пожар у жбуњу у понедељак. Није пријављена значајна штета или повреде, а пожар је брзо стављен под контролу.

Још један пожар који је избио на Криту у близини поморске базе стављен је под контролу у уторак, пише „АП“.

Грчка сваког лета трпи разорне, често смртоносне, шумске пожаре, а прошле године земља је забележила највећи шумски пожар у Европској унији у више од две деценије. Упорна суша и високе пролећне температуре изазвале су страхове од посебно изазовног периода за ватрогасце у наредним месецима, закључује „АП“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.