„Њујорк тајмс“: Бивши званичници Пентагона од рата направили профитабилан посао

Pentagon

Пензионисани високи званичници Пентагона све чешће се окрећу компанијама са ризичним капиталом, које упумпавају милијарде долара у старт-ап компаније, нудећи Пентагону нове типове наоружања, преноси „Њујорк тајмс“.

Овај начин пословања, у стилу Силицијумске долине, може али и не мора да им донесе профит.

Национални одбрамбени форум, скуп високих владиних лидера и представника индустрије наоружања, недавно је представио бивше званичнике Пентагона, који су се прикључили компанијама које поседују ризични капитал и покушавају да искористе своје везе у Вашингтону, коме продају оружја нове генерације.

Овакве везе су одувек постојале. Раније су генерали и високи званичници Пентагона настављали да после пензионисања раде за велике, етаблиране произвођаче оружја, као што су „Локхид Мартин“ или „Боинг“.

Сада се пензионисано војно особље све чешће окреће компанијама чији је капитал ризичан, а које нуде нове типове наоружања, као што су беспилотне летелице, хиперсоничне ракете или свемирску опрему.

Ове везе са приватним сектором показују да САД настоје да користе напредну технологију како би задржале војну предност над Кином и осталим ривалима.

Везе између компанија са ризичним капиталом и доносиоцима одлука у Министарству одбране дају прилику Пентагону да поново размотри како распоређује свој буџет.

Како тврде упућени, нова генерација „ризичних капиталиста“ користи мрежу државних и војних контаката, којима су помогли да напредују у каријери, а они одржавају везе са званичницима Пентагона и члановима Конгреса, залажући се за повећање војне потрошње што доноси корист компанијама у које су инвестирали.

За разлику од бивших функционера који раде за велике војне компаније, ови пензионисани званичници нису плаћени руководиоци у државним предузећима.

Уместо тога, они зарађују уколико старт-апови у које су инвестирали успеју.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.